Annons

Mer än var tionde har problem att betala hyran: ”Inte hållbart”

Nyheter Elva procent av landets hyresgäster har svårt att få in pengar till hyran – majoriteten av dem varje månad. Sju procent har även förlorat sin anställning under pandemin, visar Hem & Hyras undersökning.

Covid-19 har inte bara orsakat död och lidande på det kroppsliga planet. Restriktioner och nedstängningar har även slagit hårt mot många svenskars ekonomi.

Hem & Hyra har gett opinionsinstitutet Skop i uppdrag att undersöka hur hyresgästernas finansiella muskler påverkats av pandemin.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Totalt svarar elva procent av hyresgästerna att de i dagsläget har svårt att få ihop pengar till hyran. Av dem har majoriteten problem att betala varje månad.

Erik Elmgren, förbundschef på Hyresgästföreningen, är oroad över siffrorna.

– Det här är en utveckling som inte är hållbar i längden, och som förstärker bilden av att hyresgäster tvingas lägga en allt större del av sin disponibla inkomst på boendekostnader.

Läs ocksåHyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta”Den svenska artisten Loreen efter Eurovisionvinsten i Liverpool 2023 samt Hyresgästföreningens logga.
”Vi saknar en skattereform med utgångspunkt i en neutral beskattning av bostadsformerna”, säger Hyresgästföreningens förbundschef Erik Elmgren.

Enligt Hyresgästföreningen har det ägda boendet de senaste åren gynnats av en rad skattemässiga fördelar, medan hyresgäster får det allt tuffare. Även om man räknar in till exempel amorteringar har det blivit billigare att äga, menar Elmgren.

Annons

– Hyresgäster får betala oproportionerligt mycket, medan man strösslar pengar över det ägda boendet. Här finns ett fundamentalt fel. Vi hoppas snart kunna lägga fram konkreta förslag på att åtgärda problemet.

Det finns även en påtaglig skillnad mellan hyresgäster i allmännyttan och dem som hyr av en privat värd. I den sistnämnda gruppen har hela 13 procent svårt att betala hyran, medan motsvarande siffra inom allmännyttan är nio procent.

Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.
”Verklighetsfrånvänt”

Förklaringen är enkel, resonerar Erik Elmgren.

– Hyran hos en privat värd är i regel något högre – och då får man lägga en större andel av sin disponibla inkomst på boendet.

Hyresgästerna i undersökningen har även fått svara på om de vid något tillfälle under pandemin förlorat sin anställning. Sju procent svarade ja.

Annons

– Oroväckande. Vi är i en pandemi, och de slutgiltiga effekterna syns inte förrän om fyra, fem år. I ljuset av de här siffrorna framstår det tidigare förslaget om marknadshyror som än mer verklighetsfrånvänt, säger Erik Elmgren.

Ett av Hyresgästföreningens förslag för att stärka ekonomiskt utsatta hyresgäster är en permanent höjning av bostadsbidraget, som de anser har släpat efter en längre tid. Ett annat förslag är att värdar i högre grad ska erbjuda hyresrabatter tills pandemin passerat.

Totalt svarade drygt 1 000 hyresgäster i undersökningen.

Fakta: Så stor andel har svårt att få ihop pengar till hyran

Totalt: 11 procent

Privat hyresvärd: 13 procent

Allmännyttan: 9 procent

Källa: Skop/Hem & Hyra

Fakta: Hur ofta har du svårt att betala hyran?

Varje månad: 6 procent

Några månader per år: 4 procent

Mer sällan: 1 procent

Har inte svårt: 89 procent

Källa: Skop/Hem & Hyra

Corona i Hyressverige
Läs också Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.