Annons

Mikaela tvingades leva i mögel i månader utan att värden agerade: ”Gigantiskt problem”

Nyheter Mögel. Ett dolt folkhälsoproblem enligt experterna. När Mikaela och hennes familj drabbades vände hon sig till hyresvärden för en snabb lösning. Men möttes av tystnad.
Foto: Kristina Sahlén
Mikaela och hennes familj har äntligen fått flytta till en ny adress och hon längtar inte tillbaka till den mögelskadade lägenheten. “Jag känner att jag tappat känslan för den här lägenheten totalt, jag vill helst inte åka in på gatan”.

När Mikaela Hårdberg flyttade på barnens våningssäng för att städa fick hon en chock. Hon hade visserligen känt att rummet varit ruggigt och kallt under vintern, men det var först nu hon fick se de stora fläckarna över hela tapeten.

Det visade sig snabbt att det inte bara var Mikaelas lägenhet som ­drabbats. På utsidan av huset började fasaden missfärgas. Bakom stupröret löpte fukt­skadan väl synlig från mark till tak. ­Delar av teglet lossnade dessutom och slog mot asfalten.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

En av grannarna ­ringde upprört till hyresvärden och mer ­eller mindre tvingade dem att sätta upp ett provisoriskt tak över entrén så att ingen skulle skada sig.

Trots att fuktskadorna i ­lägenheten och hyreshuset på Hauptvägen i Hökarängen var uppenbara för alla skulle det ta månader för hyresvärden, ­kommunala Stockholmshem, att göra något.

När Hem & Hyra första gången ­besöker Mikaela är det en tidig vårdag i april. Hon vill inte ses i lägen­heten ­eftersom det är för stökigt. Hela ­familjen, med tre barn och två hundar, har i månader bott i vardagsrummet. Det är hennes mamma som larmat tidningen, eftersom hyresvärden inte tycks agera.

Läs ocksåAnsedda kulturstiftelsen svarar på kritiken: ”Hyresgästerna gör inget annat än att bråka med mig”

– Det var en annan granne som fattat att något var fel och tyckte vi skulle ­kolla närmare, för han trodde att vi hade fuktskador, säger Mikaela Hårdberg.

Hyresvärden Stockholmshem gick till slut med på att låta en extern firma besiktiga Mikaelas lägenhet. Resultatet blev ett protokoll där det står: ”­Beboelig: Nej”.

Men sedan blev det tyst.

Läs ocksåMarianne, Magnus och Mikael tvingas leva i förfallet hus – mitt i lyxområdet: ”Som att vi inte har människovärde”

I en rapport från Folkhälsomyndig­heten 2017 framkom att 19 procent av dem som bor i hus eller lägenheter har synliga fuktskador, synligt mögel eller mögellukt.

– Det är ett gigantiskt problem ­egentligen, det är inget snack om ­saken. ­Medvetandet om hälsoproblem från mögel och fukt är för litet, säger Dan Norbäck, docent vid institutionen för medicinska vetenskaper på Uppsala Universitet.

Dan Norbäck är docent vid institutionen för medicinska vetenskaper på Uppsala Universitet.

Förutom att för få upptäcker fukt- och mögelproblem, finns det enligt Dan Norbäck också ett motstånd hos fastighetsägare att göra något åt skadorna. Ekonomin bromsar.

– Det finns konsultföretag som gör ett utmärkt jobb med att utreda ­mögel och fukt. Men en seriös utredning kan kosta upp till 100 000 kronor, säger Dan Norbäck.

Han anser att de billigare luftmätningarna som vissa företag ­erbjuder inte räcker till, utan att det krävs materialprover, mätning mot ytor och en bedömning av byggnaden för att veta om det finns ­mögel eller andra skador.

– Med luftmätning är det lätt att få en falsk bild och tro att det inte finns några problem. Därför ska man alltid komma så nära källan som möjligt.

Annons

Med tiden blev situationen allt mer ­desperat hos Mikaela. Att bo till­sammans i vardagsrummet var inte hållbart och familjen försökte få en evakueringslägenhet. Men hyres­värden hänvisade till försäkringsbolaget, som hänvisade tillbaka till hyresvärden.

Efter att ha tömt lägenheten har det blivit tydligt för Mikaela vilket skick den är i. “Nu fattar jag också hur illa det varit att jag inte fått någon hjälp tidigare. Nu i efterhand känner jag bara “fan va sjukt att jag fick bo där med tre små barn”.

Både Hyresgästföreningen och Miljö­förvaltningen var nu ­inkopplade i ­ärendet. Inte heller de fick särskilt många besked från hyresvärden och veckorna gick och blev till månader. Till slut tog Miljöförvaltningen ett beslut, ett ovanligt beslut, baserat på besiktningsprotokollet.

Hyresvärden var skyldig att ordna en evakueringslägenhet. I beslutet står bland annat:

”Den 7 mars, den 4 april och den 14 april 2023 kontaktade miljöförvaltningen fastighetsägaren och efterfrågade ­åtgärds- och tidsplan samt information kring evakueringsbostad. Fastighets­ägaren har inte inkommit med efter­frågade uppgifter.”

Hotet om ett vite satte fart på hyresvärden som nu omgående hörde av sig till Mikaela för att berätta att hon till slut skulle få en evakueringslägenhet, månader efter att familjen på eget bevåg evakuerat de mögelskadade sovrummen och flyttat in i vardagsrummet.

– Han ville lägga fram det som att de hjälpte mig men jag hade ju redan fått beskedet från miljöförvaltningen och visste att de var tvungna att ordna en lägenhet nu, säger Mikaela Hårdberg.

När Hem & Hyra tittar bland olika rättsfall, ser vi att Mikaela Hårdberg och hennes familj är långt ifrån ensamma om att få mögelproblem på grund av ­hyresvärden.

En 34-årig kvinna i Stockholm ­tvingades under en längre tid bo i en ­mögelskadad lägenhet. Värden vägrade att åtgärda problemet förrän stammarna i fastigheten byttes ut och kvinnan valde till slut att flytta.

I ett fall från förra året upptäckte en 33-årig kvinna från Luleå att det fanns en vattenskada i källaren i hyreshuset där hon bodde. Kvinnan bodde nära källaren och var orolig för att det ­skulle uppstå mögel i hennes lägenhet. Eftersom 33-åringen är allergisk mot mögel, var det extra känsligt.

Kvinnan började sedan känna av sin allergi och kunde inte vistas i sin lägenhet. Hon fick eksem på kroppen och ­stora allergiska besvär. Hyresvärden ­ville ändå inte undersöka det ­misstänkta möglet och vattenskadan. 33-åringen flyttade då in hos sin mamma och tvingades slänga stora delar av sina kläder och tillhörigheter som var mögelskadade.

När Hyresnämnden sedan gjorde en utredning visade det sig att 33-åringens bostad mycket riktigt både var mögel- och fuktskadad.

GRAFIK: Antal mögelärenden hos miljöförvaltningen

Enligt Dan Norbäck på Uppsala Universitet är hälsoproblem på grund av fukt och mögel utbrett.

– Det är ett stort folkhälsoproblem, säger han.

Annons

Dan Norbäck berättar att man bland annat kan få astma genom att vistas i fuktiga eller mögliga byggnader. Den som redan har astma kan få den för­värrad, men mögel och fukt kan också ge ny astma som man sedan bär med sig resten av livet. Personer som exponeras riskerar också att få rinnande näsa, luftvägsinfektioner och hudbesvär.

Finns det några symptom som man kan vara uppmärksam på om man misstänker att man exponeras för mögel?

– Ja, det kan handla om långdragna förkylningar, till exempel med ­nästäppa. Man kan också få svårt att andas eller hosta och utan att man verkar vara förkyld. Det är viktigt att kontakta läkare för att få besvären utredda.

Efter att Mikaela Hårdbergs familj flyttat till sin evakueringslägenhet ses vi igen på hennes gamla adress i Hökarängen. Den här gången går vi in i lägenheten. Här finns bara smågrejer kvar. Mikaela plockar åt sig en blomkruka och packar en påse med några lösa ägodelar som ska få följa med.

I ena sovrummet är ett stort ­parti av tapeten bortriven och blottlägger den fuktskadade väggen bakom.

De nu ­nästan tomma rummen avslöjar trasiga lister längs golvet, slitna köksskåp och fönsterkarmar. Allt är inte relaterat till fuktskadan, men mycket är i behov av renovering.

Mikaela har inte fått något besked om hur länge arbetet med huset och hennes lägenhet ska pågå: “De måste ju hålla på med fasaden också så klart, stora delar av teglet lossnar ju”.

Mikaela har fått distans till situationen, och när hon tidigare inte riktigt orkade tänka på problemen med att bo med sina små barn i den ­mögelskadade lägenheten kan hon nu se det hela ­tydligare.

– Nu har jag börjat förstå att vi levde i det här. När jag kliver in här får jag ångest­påslag deluxe, säger hon.

Hon hoppas på en mer omfattande renovering än bara den mögelskadade väggen i sovrummet. Men helst flyttar hon inte tillbaka alls.

– Det är sådan ångest att komma hit nu. Jag hade gärna bott kvar i den nya lägenheten.

Hyresvärden Stockholmshem har svarat skriftligt på vår fråga:

”Här kan vi tydligt konstatera att vi brustit i våra rutiner och inte hanterat denna skada på ett bra sätt. Det ska inte ta så här lång tid, vi borde agerat och ­åtgärdat ­detta tidigare så att det inte ­drabbat våra hyresgäster. Det här blir en lärdom i hur vi arbetar med skadeprojekt generellt och vi ­behöver se över våra rutiner, så här ska det inte bli.”

Fakta: Mögel i din lägenhet
Fyra riskplatser för mögel i din lägenhet:

1. Tapeter
Mögel kan framför allt få fäste i papperstapeter, särskilt i hörn och skarvar.

2. Gipsskivor
Skivorna är känsliga för fukt och kan lätt börja mögla om fuktspärren i ett badrum inte håller tätt.

3. Kakelskarvar
Här kan hudavlagringar efter duschning sätta sig. På så sätt får möglet fäste i skarven. Det gäller att tvätta bort direkt.

4. Fogar
Damm eller andra partiklar kan sätta sig i fogar runt fönster, i badrummet eller runt disk­bänken. Omfogning kan krävas.

Fyra tips för att minska ­mögelriskerna:

1. Tvätta direkt bort ­svarta ­mögelfläckar i fogar och i ­kakelskarvar.

2. Undvik långa duschar i varmt vatten.

3. Se upp för att göra saker som skapar hög luftfuktighet ­samtidigt, som att koka vatten, köra torktumlare, torkskåp och duscha.

4. Se till att ventilationen kan fungera som det är tänkt. Stäng inte av spjäll vid fönstren eller täpp igen springor i dörrar där luften ska passera.

Tecken på större mögelproblem:

Lukt
Vissa mögelsorter luktar och det går ofta att känna mögeldoft i samband med en vattenskada.

Prickar
Ofta börjar ett mögelangrepp med svarta små prickar på en vägg.

Missfärgningar och väta
Upptäcker man att en vägg i anslutning till ett badrum ­buktar ut eller är missfärgad är det viktigt att meddela hyresvärden direkt.

Källa: Johanna Lindström, husexpert på Anticimex, och Dan Norbäck, docent vid Institutionen för medicinska vetenskaper på Uppsala Universitet.

Läs också De bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixa Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Elena klagade på mögel i fem år – nu vill Rikshem höja hyran för att fixa hennes badrum

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.