HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Miljonär nekades byta lägenhet på grund av osäker ekonomi

Göteborg Göteborgaren ville byta till en mindre lägenhet med lägre hyra. Hyresvärden var inte nöjd med hans ekonomi och stoppade bytet. Detta trots att mannen har över en miljon kronor på banken.
Foto: Pixabay/AnnaKarin Löwendahl

Mannen flyttade in i sin lägenhet i centrala Göteborg för några år sedan. Redan då saknade han fast inkomst, men eftersom han var miljonär blev han ändå godkänd som hyresgäst.

Sedan dess har han levt på sina sparpengar, och enligt egen utsago gjort dåliga affärer. Därför vill han nu byta sin lägenhet, som kostar drygt 11 000 kronor i månaden, till en mindre och billigare.

Läs ocksåHMK avgjorde hyrorna hos Nyköpingshem – seger för HGF

Mannen har hittat ett bytesobjekt i närheten, en etta för ungefär 4 500 kronor. Kvinnan som bor där vill flytta ihop med sin pojkvän och behöver större. Paret har en mycket god inkomst och klarar den högre hyran.

Men ingen av hyresvärdarna vill godta bytet. Bolaget som äger lägenheten dit mannen vill flytta anser att han har för osäker ekonomi, och tror inte heller på att han verkligen kommer att flytta in.

Mannens egen värd tycker inte att han har tillräckliga skäl för att byta. Han har ansökt flera gånger tidigare, och då uppgett flera olika orsaker. Inkomstuppgifterna han har lämnat stämmer inte heller, enligt värden.

Läs ocksåKrylbo: Lägenheter utan bygglov i före detta vårdcentral

Men de båda hyresgästerna accepterar inte bostadsbolagens nej. I stället har de vänt sig till hyresnämnden – som nu godkänner bytet. Villkoret är att någon går i borgen för mannen.

Hyresnämnden konstaterar att det nog ändå får betecknas som en försämrad ekonomi om man saknar löpande inkomst samtidigt som kontoutdraget krymper med stora belopp på bara några år.

Därmed slår nämnden fast att mannen har tillräckliga skäl att få byta till en mindre och billigare lägenhet. Mannen har visserligen varit skriven på flera olika adresser de senaste åren. Men hyresnämnden tycker inte att det bevisar att han inte kommer att bosätta sig i den nya lägenheten.

Läs ocksåBetalade hyran för sent – nu måste Trosabon flytta

Hyresnämnden framhåller också att mannen har skött sina hyresinbetalningar, att han faktiskt fortfarande har över en miljon kronor på banken och att han kapar sin hyra med mer än hälften om bytet går igenom. Med en borgensman som extra säkerhet anses han därför duga som hyresgäst.

Läs också 6 000 lägenheter i Uppsala får öppet nät Boråskvinna förlorar sitt hyreskontrakt - nämnden oenig