Annons

Miljonär nekades byta lägenhet på grund av osäker ekonomi

Göteborg Göteborgaren ville byta till en mindre lägenhet med lägre hyra. Hyresvärden var inte nöjd med hans ekonomi och stoppade bytet. Detta trots att mannen har över en miljon kronor på banken.
Foto: Pixabay/AnnaKarin Löwendahl

Mannen flyttade in i sin lägenhet i centrala Göteborg för några år sedan. Redan då saknade han fast inkomst, men eftersom han var miljonär blev han ändå godkänd som hyresgäst.

Sedan dess har han levt på sina sparpengar, och enligt egen utsago gjort dåliga affärer. Därför vill han nu byta sin lägenhet, som kostar drygt 11 000 kronor i månaden, till en mindre och billigare.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Mannen har hittat ett bytesobjekt i närheten, en etta för ungefär 4 500 kronor. Kvinnan som bor där vill flytta ihop med sin pojkvän och behöver större. Paret har en mycket god inkomst och klarar den högre hyran.

Men ingen av hyresvärdarna vill godta bytet. Bolaget som äger lägenheten dit mannen vill flytta anser att han har för osäker ekonomi, och tror inte heller på att han verkligen kommer att flytta in.

Annons

Mannens egen värd tycker inte att han har tillräckliga skäl för att byta. Han har ansökt flera gånger tidigare, och då uppgett flera olika orsaker. Inkomstuppgifterna han har lämnat stämmer inte heller, enligt värden.

Läs ocksåUtslängd hyresgäst bosatte sig i trapphuset – döms till böterEn svart siluett av en mansperson framför en trappuppgång.

Men de båda hyresgästerna accepterar inte bostadsbolagens nej. I stället har de vänt sig till hyresnämnden – som nu godkänner bytet. Villkoret är att någon går i borgen för mannen.

Hyresnämnden konstaterar att det nog ändå får betecknas som en försämrad ekonomi om man saknar löpande inkomst samtidigt som kontoutdraget krymper med stora belopp på bara några år.

Annons

Därmed slår nämnden fast att mannen har tillräckliga skäl att få byta till en mindre och billigare lägenhet. Mannen har visserligen varit skriven på flera olika adresser de senaste åren. Men hyresnämnden tycker inte att det bevisar att han inte kommer att bosätta sig i den nya lägenheten.

Läs ocksåEfter mögelstriden – arga sms:en tvingar bort Torbjörn från lägenheten: ”Tänker överklaga”Torbjörn Larsson upptäckte den omfattande fuktskadan bakom skrivbordet i sonens rum för drygt tre år sedan. Först i våras var renoveringen klar.

Hyresnämnden framhåller också att mannen har skött sina hyresinbetalningar, att han faktiskt fortfarande har över en miljon kronor på banken och att han kapar sin hyra med mer än hälften om bytet går igenom. Med en borgensman som extra säkerhet anses han därför duga som hyresgäst.

Läs också Katastroffilmen skrämmer inte Kirunaborna: "Vi lever med en oro, men inte för att ramla ner i nåt hål" Brand i lägenhet under flytt – hyresgästen måste betala 1,5 miljoner Kvinna satt i fängelse och lät sin mamma bo i lägenheten – förlorar kontraktet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.