Annons

Miljoner tillbaka till medlemmarna i Stockholm

Stockholm Totalt hjälpte Hyresgästföreningen i Stockholm sina medlemmar att få tillbaka drygt 6 miljoner kronor förra året. En stor del av pengarna var överhyror, alltså alltför höga hyror som framförallt andrahandshyresgäster betalat och har rätt att få tillbaka.
Torbjörn Larsson, jurist på Hyresgästföreningen i Stockholm.
Foto: Cecilia Landmark
Torbjörn Larsson, jurist på Hyresgästföreningen i Stockholm.

Torbjörn Larsson, jurist på Hyres­gästföreningen, hjälpte förra året hyresgäster att få tillbaka över en miljon kronor.

Hur har året varit?
– Det har varit bra. Vi är snart uppe i samma nivåer som innan lagen ändrades. Det var inte ovanligt att de som hyrt i andra hand betalat sexsiffriga belopp för mycket under två år, nu är vi där igen trots det bara går att få ett års hyra tillbaka. Men det är fortfarande bara toppen på isberget, många fler kan begära pengar tillbaka.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

Du har jobbat i många år på Hyresgästföreningen, hur har andrahandsuthyrningen utvecklats?
– Det är ett mer oförblommerat lurendrejeri nu, de som hyr ut tar betydligt mycket mer. Det är vanligt att det är fastighetsägaren som hyr ut i andra hand, genom bulvan eller på annat sätt.

Är det något speciellt du vill nämna?
–  Vi lyckades knäcka två fall där det handlade om bostadsrätter som hyrdes ut i andra hand. Där gäller generösare regler. I ena fallet hade vi ett sms som bevis, där uthyraren sa att han hyrde ut andra lägenheter också. I det andra fallet hyrdes lägenheten ut via ett bolag.

Annons
Läs också Hyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta” Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.