HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Mimers hyror klara efter strandning

Västmanland Tvisten mellan Mimer och Hyresgästföreningen om 2020 års hyror är löst. Den 1 februari höjs hyrorna med i snitt 2,25 procent.
Hyresgästföreningens Johan Kretz har förhandlat om hyrorna med Mimer.

Mimers nya hyror för 2020 skulle ha varit klara till årsskiftet. Men veckan innan jul körde förhandlingarna fast. Nu är äntligen den nya hyresnivån för 2020 fastställd efter att Mimer och Hyresgästföreningen har accepterat hyresmarknadskommitténs medlingsbud på 2,25 procent.

Höjningen fördelas så att de allra flesta hyresgästerna får 2,39 procent, vilket motsvarar ungefär 175 kronor för en genomsnittlig trea på 77 kvadratmeter. I gengäld kommer många av de redan höga hyrorna i nyproducerade lägenheter endast att höjas med 1,5 procent.

Läs ocksåKarin vill bara dra: "Grannens haschrök förstör min hälsa"

Hyresgästföreningen valde att acceptera medlarnas förslag.

–  Vi hade förstås gärna sett att det hamnade tre, fyra tiondelar lägre. Men om vi hade tackat nej hade hyresmarknadskommittén tvingats fatta ett bindande beslut, och förutom att det hade dragit ut på tiden så finns risken att det hade hamnat högre, säger Johan Kretz, förhandlare vid Hyresgästföreningen region Aros-Gävle, i ett uttalande.

Hyresmarknadskommittén gjorde en ovanlig uppdelning i medlingsförslaget: 1,95 procent var avsedda att täcka Mimers kostnadsökningar under 2020, medan 0,3 procent var en belöning för att Mimer håller en så pass god kvalitet på sin förvaltning.

Läs ocksåBrev till alla Västerstadens hyresgäster: ”Betala inte”

Enligt Johan Kretz stämmer det att Mimer sköter sin förvaltning på ett ovanligt bra sätt.
Det betyder dock inte att privata hyresvärdar i Västmanland kan hänvisa till Mimers höjning på 2,25 procent när de förhandlar sina hyror.

– De måste först bevisa att de är lika bra som Mimer, och de flesta kan inte det, säger Johan Kretz.

De är andra året i rad som Mimer och Hyresgästföreningen inte kan komma överens om hyrorna.

Läs ocksåEfter hyresvärdens blunder: Ghassan får kraftigt sänkt hyra

2019 års hyror var klara först i februari, och började inte gälla förrän den 1 april. Då kompenserade hyresmarknadskommittén Mimer för förseningen genom en högre procentuell höjning än vad andra bolag i Västerås fick.

–  Det kallas nivåjustering och är i längden väldigt olönsamt för hyresgästen, då nästa års förhandling utgår från en högre hyresnivå. Vi försöker undvika det till varje pris, säger Johan Kretz.

Läs också Trots strandning: Västerstaden höjer hyran på eget bevåg Så höjs studenthyrorna i Östergötland

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.