Annons

Mimers hyror klara efter strandning

Västmanland Tvisten mellan Mimer och Hyresgästföreningen om 2020 års hyror är löst. Den 1 februari höjs hyrorna med i snitt 2,25 procent.
Hyresgästföreningens Johan Kretz har förhandlat om hyrorna med Mimer.

Mimers nya hyror för 2020 skulle ha varit klara till årsskiftet. Men veckan innan jul körde förhandlingarna fast. Nu är äntligen den nya hyresnivån för 2020 fastställd efter att Mimer och Hyresgästföreningen har accepterat hyresmarknadskommitténs medlingsbud på 2,25 procent.

Höjningen fördelas så att de allra flesta hyresgästerna får 2,39 procent, vilket motsvarar ungefär 175 kronor för en genomsnittlig trea på 77 kvadratmeter. I gengäld kommer många av de redan höga hyrorna i nyproducerade lägenheter endast att höjas med 1,5 procent.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyresgästföreningen valde att acceptera medlarnas förslag.

–  Vi hade förstås gärna sett att det hamnade tre, fyra tiondelar lägre. Men om vi hade tackat nej hade hyresmarknadskommittén tvingats fatta ett bindande beslut, och förutom att det hade dragit ut på tiden så finns risken att det hade hamnat högre, säger Johan Kretz, förhandlare vid Hyresgästföreningen region Aros-Gävle, i ett uttalande.

Annons

Hyresmarknadskommittén gjorde en ovanlig uppdelning i medlingsförslaget: 1,95 procent var avsedda att täcka Mimers kostnadsökningar under 2020, medan 0,3 procent var en belöning för att Mimer håller en så pass god kvalitet på sin förvaltning.

Läs ocksåVarannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sigEn delad bild där den ena bilden är en kvinna som tittar bort. Den andra ett papper med texten inkasso.

Enligt Johan Kretz stämmer det att Mimer sköter sin förvaltning på ett ovanligt bra sätt.
Det betyder dock inte att privata hyresvärdar i Västmanland kan hänvisa till Mimers höjning på 2,25 procent när de förhandlar sina hyror.

– De måste först bevisa att de är lika bra som Mimer, och de flesta kan inte det, säger Johan Kretz.

De är andra året i rad som Mimer och Hyresgästföreningen inte kan komma överens om hyrorna.

Annons
Läs ocksåBarbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"

2019 års hyror var klara först i februari, och började inte gälla förrän den 1 april. Då kompenserade hyresmarknadskommittén Mimer för förseningen genom en högre procentuell höjning än vad andra bolag i Västerås fick.

–  Det kallas nivåjustering och är i längden väldigt olönsamt för hyresgästen, då nästa års förhandling utgår från en högre hyresnivå. Vi försöker undvika det till varje pris, säger Johan Kretz.

Läs också Hyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyror Uppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.