Mimers nya hyror klara

Västerås 0,99 procent. Så mycket höjs Mimers hyror med från och med årsskiftet.

Inför förhandlingarna yrkade Mimer på att få höja hyrorna med 1,7 procent. Efter förhandlingar med Hyresgästföreningen landade höjningen på i genomsnitt 0,99 procent.

I reda pengar blir det ungefär 60 kronor mer i månaden för en hyresgäst i en normalstor trea. Men för vissa blir det mer och för andra mindre – det procentuella påslaget varierar mellan 0,6 och 3,3 procent.

Läs ocksåHyresgäst försvann spårlöst – nu måste han betala skadestånd till värden

Syftet är att utjämna skevheter i hyressättningen som Mimer har upptäckt. Det handlar till exempel om likvärdiga lägenheter eller fastigheter som har olika hyror.

Mimers förhandlare Johan Kretz är nöjd med uppgörelsen.

– Jag tycker att vi hittade en bra avvägning mellan hyresgästernas önskemål om måttliga höjningar och bolagets behov av att ta itu med underhållsberget, säger han i ett uttalande.

Läs ocksåUnik överenskommelse: Hyrorna satta ända fram till 2030Christian Kylin, vd på Halmstads kommunala bostadsbolag HFAB.

I fjol höjdes hyrorna för Mimers hyresgäster med i snitt 1,8 procent.

Läs också Mimer höjer hyrorna med 5 procent – vice vd:n: ”Jag tycker att vi har landat på en nivå som är schysst” Hyresgästen Anne-Li om Uppsalahems hyreskrav: ”Det är bedrövligt” Allt vanligare att hyresgäster överger lägenheter: ”Fanns bara skräp, en tv och en mikro kvar”

Mimers nya hyror klara

Västerås Mimer och Hyresgästföreningen har kommit överens om nästa års hyror. I snitt höjs hyrorna med 1,95 procent.

I praktiken innebär det att hyran för en normalstor trea på 67 kvadratmeter i genomsnitt ökar med ungefär 90 till 124 kronor i månaden.

Beroende på var i Västerås man bor höjs hyrorna med mellan 1,75 och 2,4 procent. Lägenheterna som anses ha ett mer attraktivt läge får i regel en lite högre hyreshöjning än övriga. Till exempel höjs hyran med 2,4 procent för en lägenhet i centrum och på Öster Mälarstrand, jämfört med två procent för lägenheter i Gideonsberg, Oxbacken och Pettersberg, så kallat B-läge.

Läs ocksåHyresgäst försvann spårlöst – nu måste han betala skadestånd till värden

För Mimers lägenheter i C- och D-läge höjs hyrorna med 1,75 procent. Områdena som berörs är Fredriksberg, Skälby, Bäckby, Vallby och Hökåsen.

Läs också Unik överenskommelse: Hyrorna satta ända fram till 2030 Mimer höjer hyrorna med 5 procent – vice vd:n: ”Jag tycker att vi har landat på en nivå som är schysst” Hyresgästen Anne-Li om Uppsalahems hyreskrav: ”Det är bedrövligt” Allt vanligare att hyresgäster överger lägenheter: ”Fanns bara skräp, en tv och en mikro kvar”

Mimers nya hyror klara

Västerås ​Efter årsskiftet för Mimers hyresgäster betala 2,75 procent mer i hyra. I reda pengar innebär det 125 kronor mer i månaden för en normalstor trea på 65 kvadrat.

​Mimer yrkade från början på en höjning på 3,7 procent.

Men efter förhandlingar med Hyresgästföreningen, som avslutades under måndagen, hamnade siffran på 2,75 procent. Mimers motivering till att bolaget behöver höja hyrorna är ökade räntekostnader liksom högre priser för el, värme och vatten.
Hans Ohlsson, ordförande i Hyresgästföreningen Aros-Gävle, är nöjd med resultatet.
-Med tanke på de förutsättningar som har varit i år, med taxehöjningar bland annat, så tycker jag att det är ett hyfsat slutresultat. Och Mimer har varit duktiga på att sköta sina finanser, de har jobbat aktivt med att se till att ligga bra till räntemässigt. Det vill jag ge dem beröm för.
I genomsnitt har landets allmännyttiga bostadsbolag krävt fem procent i hyreshöjning för nästa år.

Läs också Höjd hyra trots dålig skötsel - Hyresgästföreningen uppmanar boende att inte betala Hyresgäst försvann spårlöst – nu måste han betala skadestånd till värden Så illa kunde det ha gått när hyresvärden ville gottgöra för sitt misstag Räddades av barnkonventionen i hyresnämnden - nu tvingas mannen flytta: ”Inte förvånad” Mimer höjer hyrorna med 5 procent – vice vd:n: ”Jag tycker att vi har landat på en nivå som är schysst”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.