Annons

Minskad flykt från förtroendeuppdrag

Nyheter Antalet förtroendevalda inom föreningen har mer än halverats på tolv år. Nu har trenden dämpats – och på vissa håll vänt.

Medelåldern hos Hyresgästföreningens förtroendevalda har länge varit hög, och när tidigare representanter frånträtt sina uppdrag har posten ofta lämnats tom.

År 2000, då nuvarande förbundschefen Jan Johnson gjorde entré i en annan roll, var antalet förtroendevalda i landet noterat till cirka 25 000.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I dag uppskattas den glesnade skaran till mellan 10 600 och 11 600 medlemmar.

– Så har trenden sett ut i många, många år. Att de förtroendevalda blir färre och färre, konstaterar han.

På senare tid har situationen ljusnat. Arbetet med att fånga upp eldsjälar – ett av huvudmålen i Agenda 2016 – börjar betala av sig på bred front.

Läs ocksåHyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta”Den svenska artisten Loreen efter Eurovisionvinsten i Liverpool 2023 samt Hyresgästföreningens logga.

– Vi har mobiliserat stora delar av organisationen för att hitta dem som vill hjälpa till. Visst minskar de förtroendevalda fortfarande i antal men inte alls så mycket som tidigare, säger han.

Annons

En undersökning från i höstas visar att märkbart fler medlemmar önskar engagera sig på något sätt. Utmaningen är att lotsa in just dessa personer på rätt uppdrag

Nya förtroendevalda kommer inte av sig själva utan först när de känner sig behövda och inspirerade, berättar Jan Johnson.

Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

– Vi jobbar på att erbjuda friare former av engagemang. Det är inte alla som vill eller har tid med styrelseuppdrag, och för dessa måste vi kunna hitta andra möjligheter.

Ett alternativt sätt att arbeta som förtroendevald är att delta i arbetsgrupper för specifika projekt.

Silla Odhnoff, ansvarig för Hyresgästföreningens lokala utvecklingsarbete arbetar med nya strategier för engagemang i bostadsfrågor.

Annons

Ett sådant är exempelvis att låta förtroendevalda medlemmar organisera sig via Facebookgrupper eller andra nätverk på internet.

– Det finns väldigt stora möjligheter för alla som vill engagera sig. Och vi har helt klart plats för många fler.

I Skåne har satsningen på värvningar till förtroendeposter varit särskilt framgångsrik – och går för första gången på länge i positiv riktning. Bara under ett par månader har 150 intresseanmälningar kommit in genom aktivt uppsökande.

– Man har helt enkelt jobbar strategiskt på att leta upp och ställa frågan till folk som är intresserade, säger Silla Odhnoff.

Läs också Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.