Annons

MKB betalar extra för att snabba på Malmöprojektet

Nyheter ​Kommunägda MKB i Malmö betalar extra pengar till Hyresgästföreningen för att öka tempot i det så kallade Malmömodellen, ett nytt och mer detaljerat system för hyressättning. ”Vi vill också att det ska gå fortare, men vi har inte resurser att öka tempot”, säger Bo Nilsson som är ordförande i Hyresgästföreningens region södra Skåne.
Malmömodellen är omstridd. Somliga – som bostadsminister Mats Odell – ser modellen som en bra väg mot hyror som motsvarar hyresgästernas värderingar, medan andra ser Malmömodellen som ett rejält kliv mot marknadshyror.
Arbetet med Malmömodellen inleddes år 2000, och skulle vara klart tre år senare. Nu ser det ut att bli klart i slutet av nästa år, och då med hjälp av extra pengar från hyresvärden MKB.
 
Arbetet består bland annat i att Hyresgästföreningen och MKB ska gå igenom närmare 21 300 lägenheter utifrån en mall, där mer än 200 kriterier ska bedömas.
– Vi får kompensation för att kostnaderna ökar när vi ökar tempot säger Christina Wessling, som är chef för Hyresgästföreningens region södra Skåne.
– Det är Hyresgästföreningen som anställer och avlönar personalen.
Peter Olsén ansvarar för Hyresgästföreningens förhandlingar med allmännyttan i södra Skåne.
– Vi är två jämbördiga parter. Riksdagen har ålagt oss att förhandla om hyror, och alla våra förhandlingar finansieras med en hyressättningsavgift som är lika stor över hela landet.
– Det som är speciellt med Malmö är att förhandlingarna kräver mer arbete. Vi får inte något bidrag från vår motpart, men en utökad förhandlingsavgift som ska täcka våra merkostnader för just detta projekt.
– Det är inte Hyresgästföreningens medlemmar som ska betala detta.
 
Är det risk för att Hyresgästföreningen hamnar på dubbla stolar?
– Vi sitter på en enda stol: medlemmarnas! Och MKB anser att vi är en kompetent men besvärlig motpart, försäkrar Olsén.
Den utökade hyressättningsavgiften tas inte ut direkt av hyresgästerna, utan betalas av MKB:s vinst, som i sin tur kommer från hyresintäkterna. Den vanliga hyressättningsavgiften (120 kronor per lägenhet och år) är alltså oförändrad.
Bo Nilsson är förtroendevald ordförande i Hyresgästföreningens region södra Skåne. Även han är nöjd med arrangemanget.
– Hyresgästföreningen har andra angelägna uppgifter som vi måste sköta. Och vi kan inte höja medlemsavgiften för att snabba på Malmömodellens genomförande.
Nilsson berättar att arbetet dragit ut på tiden därför att båda parter har bytt ut folk vid olika tillfällen. I ett skede låg arbetet nere till följd av en konflikt mellan Hyresgästföreningen och MKB.
– Det viktiga är att vi inte går i MKB:s ledband!
Hem&Hyra har sökt MKB:s vd Sonny Modig för att ge honom tillfälle att beskriva Hyresgästföreningens insatser i förhandlingarna. Modig är dock på semester till 1 september.
 

Annons
Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Hyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta” Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.