Annons

Nej till extra betalt för terrass

Uddevalla Betala 200 kronor i månaden om du vill utnyttja terrassen, krävde fastighetsägaren och kommunalrådet Magnus Jacobsson i Uddevalla. Men han får bakläxa av hyresnämnden.

I somras strandade hyresförhandlingarna kring en mindre hyresfastighet på Fjällvägen i Uddevalla. Två av hyresgästerna hade visserligen inget emot den begärda höjningen på 2,1 procent, men ville att tillgång till en terrass på tomten skulle ingå i hyran. Fastighetsägaren ville ha 200 kronor extra per månad för det.

Väldigt speciellt, säger Hyresgästföreningens förhandlare Håkan Fridolfsson om kravet.
– Det är märkligt att man ska ta extra betalt för att någon ska få sitta på en terrass, det ingår normalt i hyran, säger han.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Även hyresnämnden går på den linjen. Den del av trädgården där terrassen byggdes 2011 är ett allmänt utrymme som ska vara tillgänglig för alla hyresgäster. Att utrymmet förbättrades i och med bygget gör ingen skillnad. Därför har hyresgästerna rätt att använda terrassen utan extra kostnad enligt hyresnämndens beslut.

Huset har bara fyra lägenheter. I en av dem bor fastighetsägaren, Magnus Jacobsson, som också är kristdemokratiskt kommunalråd i Uddevalla. Han har valt att svara på Hem & Hyras frågor per mejl.

Hur ser du på hyresnämndens beslut?
– Vi anser att det är djupt orättfärdigt att man anser att en investering på långt över hundra tusen inte ska ge en enda krona i hyreseffekt.

Läs ocksåGrannar har gått samman: vill vräka mamman till kriminell sonÖrebrobostäders skylt i rött och en bild på personer som representerar grannar.

Hur kom du fram till att terrassen var värd 200 kronor per månad?
– Vår hållning är att terrassen inte ska hyras ut och vi har tidigare erbjudit ett tilläggsavtal men då har de berörda hyresgästerna tackat nej. Nu håller vi på att iordningställa terrassen så att den skall kunna hyras separat vid festligheter eller andra motsvarande arrangemang.

Annons

Tror du att förtroendet för dig som politiker påverkas av att hyresnämnden får avgöra tvister kring din fastighet? 
– Nej, det tror jag inte. Men jag har som politiker fått en mycket god förståelse av hur dåligt dagens hyressättningssystem fungerar. Jag förstår boverkets kritik där även de konstaterar att det är hyressättningen som är en av de största orsakerna till varför det byggs alldeles för få lägenheter i Sverige.

Hur blir stämningen på terrassen framöver tror du?
– Efter som vi ämnar överklaga hyresnämndens beslut så har vi ingen anledning i att spekulera över det.

Läs ocksåOsäkert hur mycket som får vara kvar av Evas och Carolines grönskande uteplatser – kräver möte med Rikshem

En höjning av hyran var grunden till att Magnus Jacobssons fastighet nu blev en fråga för hyresnämnden. Han tycker att fastigheten har halkat efter i hyresutvecklingen och vill ta ut högre hyra i takt med att huset rustas upp. Han tycker att Hyresgästföreningen motsätter sig det och därmed i praktiken försvårar upprustningar eftersom den enskilda fastigheten inte kan bära sina egna kostnader.

Håkan Fridolfsson på Hyresgästföreningen är av motsatt åsikt.
– Han är helt fel ute. Fastigheten har det bruksvärde som hyresnämnden fastställt, det är inte vi som bestämmer hyran. Vill han ha höjningar får han följa de spelregler som finns.

Magnus Jacobsson har dessutom fått ut en hyreshöjning hösten 2011, som en följd av andra upprustningar på fastighetens utemiljö, påpekar Håkan Fridolfsson.
– Då fanns det skäl att höja hyran.

Annons

Tiden för att överklaga hyresnämndens beslut till Svea hovrätt går ut den 4 december.

RELATERAT
Läs Hem & Hyras artiklar från 2009 om fastigheten på Fjällvägen:
Beslut i hyresnämnden gav låg hyreshöjning och 
”Ett olyckligt beslut”

Läs också Hyresgäst får tillbaka 100 000 kronor – värden hade tagit ut dubbel hyra i ett och ett halvt år Kvinnan satt häktad – missade förhandling och blev av med lägenheten: ”Svårt styra upp livet” Hyresgäst ringde hyresvärden 50 gånger om dagen – vräks

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.