Annons

Nej till kameraövervakningmot skadegörelse

Timrå Timråbo har problem med stenkastning, eldningar, fönsterkross och klotter i Tallnäs. För att få bukt med skadegörelsen vill de sätta upp kameror. Men länsstyrelsen säger nej.
Foto: Åsa Eriksson
Krossade fönster är bara ett exempel på den skadegörelse som skett i bostadsområdet Tallnäs i Timrå den senaste tiden.

Vandaliseringen kostar mycket pengar i form av reparationer, extra arbetstid för personal och bevakningsbolag, sanering och ommålning.

Men det skapar också oro i bostadsområdet.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

– De som gör det här tänker kanske inte på konsekvenserna. De kanske inte vet att ägg på en träfasad inte bara är att tvätta bort utan måste målas över. De kanske inte tänker på att det är ström i lysknappen de eldar på eller att människor som bor runtomkring blir rädda, säger Timråbos vd Lotta Björklund.

Vid flera tillfällen har stenar kastats rakt in i hyresgästers vardagsrum.

– Det verkar vara slumpartat hos vem det skett, det tycks inte finnas något motiv bakom stenkastningen.

Läs ocksåHyresvärd misstänkte svartuthyrning – anlitade privatdetektivFörstoringsglas

Problem som rökning i trappuppgångar och urinering i hissar har också förekommit.

När Timråbo satte upp kameraattrapper i hissarna eldades en av attrapperna upp.

Annons

Det är inte bara Timråbo som drabbats, även kommunalägda dagiset mitt i området har fått sin beskärda del med krossade rutor och klotter.

Läs ocksåFriad trots sms: "Jag ska skära sönder dina äckliga soffor och bränna ner din lägenhet"En sammansatt bild i ett kollage med silhuetter, sms och en sönderbränd spis.

För att få fast de skyldiga ansökte bostadsbolaget i april om tillstånd att sätta upp kameror med ljudupptagning på tolv byggnader. Ansökan gällde sammanlagt 18 kameror på adresserna Rörvägen 3-9, Strålvägen 11-15, 31-35 och Tallnäsvägen 45-47. Syftet med kameraövervakningen uppgavs vara att minska skadegörelse samt skapa trygghet för de boende. Vetskapen om att man fångades på bild skulle fungera som avskräckande.

Om det visar sig vara boende i området som är skyldig, riskerar de vräkning då?

– Det är ju inget vi har diskuterat i nuläget, men det kan ju tänkas att man kan driva det juridiskt om det handlar om till exempel eldning där det är fara för andra, säger Lotta Björklund.

Länsstyrelsen håller med om att det finns ett starkt motiverat övervakningsintresse, inte minst med tanke på omfattningen och de antal polisanmälningar som hittills gjorts. Men de har ändå valt att avslå ansökan. Anledningen är att den personliga integriteten trots allt väger tyngre.

Länsstyrelsen skriver i sitt beslut att:

”Allmänheten har fullt tillträde till det tänkta kameraövervakningsområdet. Länsstyrelsens bedömning är att entré till ett hyreshus får anses ha ett mycket högt integritetsintresse eftersom det skulle innebära att varje enskild person som går in eller ut ur fastigheterna skulle övervakas. En stor andel av de personer som skulle bli övervakade skulle dessutom bli det i sin hemmiljö, vilket får anses vara ett stort ingrepp i den personliga integriteten.”

Annons

Timråbo funderar nu på att överklaga beslutet.

– Det kan bli aktuellt, men vi får avvakta tills vår personal som arbetar med det här är på plats igen efter semestern, säger Lotta Björklund.

Till dess uppmanar hon boende att rapportera till Timråbo så fort de upptäcker skadegörelse i området.

– Det är väldigt viktigt att åtgärda på en gång. Klotter skapar mer klotter.

 

Läs också Svartsjuk flickvän vägrade flytta ut – gick bärsärk i lägenheten Hyresvärden gick in i kvinnans rum och sniffade på trosor – fångades på film Så mycket får värden snoka för att upptäcka svartuthyrning – och här går gränsen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.