HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Nu fungerar allting igen efter tvångsförvaltningen

Högsby För att slippa frysa betalade Jöran Olsson den tidigare hyresvärdens T & K fönster el- och värmeräkningar. Värden finns med på Hem &  Hyras lista över de värsta värdarna.
Foto: Linda Alfons
Jöran Olsson är nöjd med hur det blivit efter att huset där han bor bytt ägare. Tidigare var det tvångsförvaltat eftersom räkningarna för el och vatten inte betalades, men nu fungerar allting.

I knappt ett halvår var huset tvångsförvaltat. Då hade hyresvärden slutat betala räkningarna för värme och varmvatten. För att hyresgästerna inte skulle bli helt utan dessa viktiga saker betalade hyresgäst­en Jöran Olsson räkningarna.

– Det finns en frisörska här nere och att vara utan el när man har damfrisering det är inte roligt, konstaterar han.

Läs ocksåLiten förening i Sandviken förhandlade fram lägre höjning än HyresgästföreningenSandvikenhus logga och porträttfoto på vd Stefan Lundqvist.

Men han är ovillig att prata om det som varit.

– Det är vatten under broarna.

För ett år sedan bytte huset ägare och T & K fönster har gått i konkurs.

Läs ocksåRetroaktiva hyreshöjningar – det här gäller när ny hyra dröjerRetroaktiva hyror, hyror,

– Nu har vi ny hyresvärd här och han är djävligt duktig. Jag vill inte säga något illa om den förste hyresvärden heller för han är trevlig, säger Jöran Olsson.

Annons

Blev det någon skillnad vid ägarbytet?

– Ja, allting betalades och det har inte varit något klagomål från någon instans.

Läs ocksåEkonomisk kris och hot om höga hyror – då söker sig fler till Hyresgästföreningen

Husets nya ägare är Lars Danlid. Han har inte gjort några större åtgärder sedan han tog över, bara ”vanligt normalt underhåll”. Han säger att huset inte var särskilt slitet. Fasaden är av lättskött tegel och för några år sedan lades nytt plåttak.

– Det var andra orsaker som gjorde att det här gick så fel för de höll på med andra saker som inte gick ihop sig. Deras hus var inte misskötta, men de hade inte pengar att betala el och värme, säger Lars Danlid.

Han tycker inte att de tidigare fastighetsägarna borde hamna särskilt högt på Hem & Hyras Värsta värden-lista. Han bruk­ar ta hjälp en av dem.

Annons

– Han känner till huset och bergvärmepumpen. Det har inte varit något problem att få honom att hjälpa till med sådana saker.

Hyresgästföreningen har nominerat T & K fönster till Värsta värden trots att de inte äger huset längre.

– Det var tvångsförvaltat och har det varit problem under perioden kan man nominera, säger Zeljko Kranjec, juristchef hos Hyresgästföreningen Sydost.

Hem & Hyra har förgäves sökt representanter för T & K fönster.

Fakta: Tvångsförvaltningen

I oktober 2013 beslutade hyresnämnden om tvångsförvaltning av T & K fönsters fastighet på Storgatan i Högsby.
Till förvaltare utsågs Högsby bostads.
I februari 2014 köpte Lars Danlid huset.
Hyresnämnden upphävde tvångs­förvaltningen i april 2014 på grund av ägarbytet.

Läs också Avbrutna förhandlingar och chockbud - "Boden utmärker sig bland Norrlandskommunerna" Värdarna ville ha två års retroaktiv hyra - nu är det avgjort: "Jag kan andas ut"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.