HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Nu ska Stefan få nya fönster

Nyheter Hyresgästen Stefan Lindell har i flera år tjatat om att de uttjänta fönstren i lägenheten ska bytas. I hyresnämnden lovade ­värden att så ska ske. Han har till den sista januari på sig.
Foto: Ninnie Arsfeldt
Tjatat. Efter flera års tjatande ska hyresgästen Stefan Lindell få fönstren utbytta – det har hyresnämnden slagit fast.

När värd och hyresgäst möts i hyresnämnden så råder det ofta vitt skilda meningar om lägen­hetens status och vem som ­egentligen sagt och gjort vad. Inte sällan är relationen infekterad.

I det aktuella fallet i Landskrona är förutsättningarna lite annorlunda. Hyresgästen Stefan Lindell hade vänt sig till hyresnämnden för att förmå värden att byta ut ­fönstren, som dömts ut som ruttna och otäta­ av Hyresgästföreningens ­representant.

Läs ocksåHyresgäster får fortsätta betala för tv-kanaler som försvann

– Sämst är fönstren i sonens rum som ligger ut mot gatan. Det är jättekallt på vintern och väldigt varmt på sommaren, säger Stefan Lindell.

I hyresnämnden uppgav värden Pålssons fastigheter via sitt ombud att ansökan om bygglov skickats in till kommunen. Han har tagit in offerter och gjort en förhandsbeställning om fönsterbyte hos en entreprenör. Någon egentlig osämja om att fönstren gjort sitt finns alltså inte.

Värdens förklaring till att arbetet dragit ut på tiden är att en del fönster i fastigheten redan har bytts, men att han ansåg att några av fönstren ändå var funktionsdugliga och att byte kunde anstå ett litet tag.
Hyresgästen menar att han fått ­löfte redan 2017 om att fönsterbyte skulle ske under året. När så tiden gick och ingenting hände hamnade de ruttna fönstren till slut på ­hyresnämndens bord.

Läs ocksåHyresnämnden skjuter fram vissa ärenden men löser det mesta

– Jag var lite lågmäld till en ­början och ville inte tjata. När min sambo flyttade in var hon mer ­beslutsam. Jag får ge henne rätt, tjejer har väl bättre koll.
I beslutet skriver nämnden att i vanliga fall blir det ­inget åtgärdsföreläggande om värden medger att bristerna måste åtgärdas.

I det här ärendet tycks emellertid nämnden en smula misstänksam. Pålssons fastigheter har tidigare sagt att fönsterbytet ska utföras, men det har inte blivit av på flera år. Därför blir det trots allt ett åtgärdsföreläggande. ­Senast den sista januari ska fönstren vara fixade. Förhoppningsvis är det klart tidigare än så.

– Värden och entreprenören har varit här igen och tagit nya mått. Som jag förstår det ska jag ha nya fönster innan julafton, säger ­Stefan Lindell.

Läs ocksåFyra år med högljudda skrik ledde till uppsägning

Värdens representant bekräftar att fönstren ska bytas. Hyresnämndens beslut har inte överklagats.

Läs också Hyreskrav på över 13 procent väcker oro i Hällevadsholm Behöver lagerplats – men nekas hyra ut i andra hand

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.