Annons

Nu tillfrågas hyresgästerna om de vill ha dörr till balkongen

Nyheter Hyresgästerna fick balkong men ingen dörr ut. Men nu får de chansen. Mot en hyreshöjning kan de få tillgång till balkongerna.

– Det beror på hur många som intresserade, säger Lennart Månsson, fastighetsförvaltare vid Bo Larsson fastighetsförvaltning.

Nya stora balkonger. Det fick hyresgästerna på Siöcronagatan i Helsingborg lagom till sommaren. Haken var bara den att det inte fanns någon dörr ut. Enligt fastighetsägaren var avsikten att balkongerna skulle öppnas upp när en hyresgäst flyttade, lägenheterna renoverades och en ny var på väg in. Det betydde att sittande hyresgästerna satt där med nya balkonger som de inte fick använda (dessutom beslutade stadsbyggnadskontoret senare att fönstren mot balkongerna skulle plomberas, se länk nedan).

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men i ett brev har nu alla hyresgäster fått frågan om de vill ha en balkongdörr. Hyreshöjningen, som är förhandlad med Hyresgästföreningen, skulle i så fall bli 350 kronor i månaden.

Lennart Månsson tycker inte att de har ändrat sig.

– Vi har alltid haft avsikt att öppna dem, säger han.

Annons
Läs ocksåHyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta”Den svenska artisten Loreen efter Eurovisionvinsten i Liverpool 2023 samt Hyresgästföreningens logga.

Dock kan nuvarande hyresgäster nu få tillgång till balkongerna, vilket inte verkade möjligt tidigare.

– Det är mycket möjligt att det blir så, det beror på hur många som är intresserade.

Lennart Månsson vill dock inte säga hur många hyresgäster som måste säga ja för att balkongerna ska öppnas upp.

Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

Att fastighetsägaren kan höja hyrorna beror på att en tillbyggnad medför en bruksvärdesökning. Sead Kurtovic, förhandlare på Hyresgästföreningen som har förhandlat med fastighetsägaren, är nöjd med utgången.

– Det här var ju konstigt av framförallt två orsaker. Dels hade hyresgästerna inte meddelats om att det skulle byggas balkonger utan plötsligt en dag var bygget bara igång. Dels bör man inte exkludera sittande hyresgäster att välja om de vill ha tillgång till balkongerna eller inte. De blir missgynnande, säger han.

Annons

Läs också:

Här fick hyresgästerna balkong men inte dörr ut

Köksfönstren stängs – ingen får gå ut på balkongerna

Läs också Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg" Så mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listan Därför fick Eva en hyressänkning och Allan en höjning – så går det när rätten prövar nivån

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.