Ny organisation för hyresgäster bildad
Föreningen börjar i Stockholms stad men har siktet inställt på att bli en rikstäckande organisation. Målet är att få ta över förhandlingsordningar för att få hyresförhandla för samtliga hyresgäster i berörd fastighet. Det vanliga är annars att det är Hyresgästföreningen som har den rätten, det finns ett fåtal andra föreningar med förhandlingsrätt. Det vanliga är att föreningen är lokal, det gäller till exempel RHI, Råckstahyresgästers intresseförening, som funnits sedan 1982 och är aktiva i Arbetarebostadsfondens hyreshus i västra Stockholm.
En ny organisation har diskuterats under en lång tid och det har funnits olika ståndpunkter, allt från att aktivt påverka inom Hyresgästföreningen, över en tankesmedja med inriktning på att verka bostadspolitiskt, till att starta en ny organisation.
Två av grundarna till nybildade Hyresrätt Stockholm är Hyresgästföreningens förre detta ordföranden på Södermalm och Kungsholmen, Fredric Ericsson och Jan Bergström. De har båda uteslutits ur Hyresgästföreningen och startar nu om på ny kula.
– Vi har bildat en förening som ska ta tillvara hyresgästernas intressen, säger Fredric Ericsson.
Föreningen är helt nystartad och företrädarna inte vill svara på frågan om hur många medlemmar de är.
Förutom att förhandla hyror ska Hyresrätt Stockholm ge sina medlemmar stöd i hyresnämndsärenden och påverka bostadspolitiken. En av de första insatserna var att svara på remissen Stärkt ställning för hyresgäster under gårdagen. Utredningen sågas och regeringen uppmanas göra ett omtag.
Så, vad tycker Hyresgästföreningen om att det bildats en ny organisation?
– Vi kan inte ha någon åsikt i dagsläget. Det står var och en fritt att bilda nya organisationer. Vi hoppas att så många som möjligt vill engagera sig i Hyresgästföreningen och tycker att vi är en bra förening, säger Hyresgästföreningens ordförande Marie Linder.
Kan det till och med vara bra med konkurrens?
– Ja, det kan vara nyttigt att vi får trimma vår organisation. Det är vanligt inom andra områden att det finns olika föreningar som arbetar med samma frågor.
När det gäller förhandlingsrätten går det bara att en hyresgästorganisation har rätt att förhandla om hyrorna. Frågan om vem som ska ha den rätten, eller om det är hyresgästen själv, kan avgöras av hyresnämnden. Det kan innebära att olika organisationer försöker få över rätten att förhandla på sin sida. Men om det kan komma att leda till konflikter om är för tidigt att sia om, enligt Marie Linder.