HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Nya hyror på Öckerö

Öckerö Öckerö Bostads AB och Hyresgästföreningen har kommit överens om höjda hyror. Höjningen blir 1,9 procent för boende med varmhyra och 1,5 procent om man har kallhyra.
Foto: Gustaf Görfelt
Öckerö Bostads AB (Öbo) är Storgöteborgs minsta kommunala bostadsbolag och äger 400 lägenheter.

LÄS MER: Här är de västsvenska värdarna som höjer hyran – hela listan

Höjningen gäller från 1 januari. De tre första månadernas höjning kommer att tas ut retroaktivt under april, maj och juni.

Läs ocksåEfter hyresbråket - så stor blir höjningen hos Gotlandshem

Omkring hälften av Öckerö Bostads 400 hyresgäster betalar kallhyra och är själva ansvariga för att värma upp sina bostäder. En unikt hög andel i Storgöteborg.

Anders Rollings är Hyresgästföreningens ansvarige förhandlare. Han säger det kom många samtal från medlemmar när förhandlingarna började.

– Energipriserna har ökat kraftigt under 2018. På årsbasis blev det 41 procent dyrare. Det betyder ökade utgifter för den med kallhyra, säger Anders Rollings.

Läs ocksåVärden kräver att Karin ska förhandla hyran själv

Det är för att kompensera för detta som höjningen blir 0,4 procent lägre om man har kallhyra.

– Bolaget har börjat ett arbete med att konvertera fler och fler bostäder till varmhyra, men det tar tid och är en rätt stor investering, säger Anders Rollings.

Öckerö Bostads hade yrkat på att få höja med 4 procent.

Läs ocksåVarbergs Bostad vill höja hyran

Nu blev snitthöjningen 1,75 procent. Det är nästan exakt dubbelt så högt som förra årets höjning på 0,86 procent. Men Anders Rollings tycker att bolaget kunnat argumentera för varför en högre höjning är nödvändig.

– De har haft ett ökat kostnadsläge som alla andra, men de har också gjort en hel del underhåll. Både inre underhåll i bostäder och yttre som fasadmålning.

En del av årets överenskommelse är också att Öckerö Bostads AB och Hyresgästföreningen tillsammans ska införa så kallad systematisk hyressättning. Det handlar om att det ska finnas en tydlig koppling mellan hyran och bostadens kvalitet.

– Det har varit ett starkt önskemål från bolaget också. Hyresnivåerna på Öckerö spretar ofantligt och i bland har varken Öckerö Bostads eller vi kunnat förklara varför det ser ut som det gör, säger Anders Rollings.

Parterna ska börja med en gemensam utbildning i mars för att sedan besikta hela beståndet och gå igenom samtliga hyror innan nästa års förhandlingar.

LÄS MER:

Hem & Hyra listar: Så mycket höjer västsvenska värdar hyran 2019 – färdiga uppgörelser

Här hittar du hela länslistan över hur mycket västsvenska värdar vill höja hyrorna 2019.

Läs också 36 hyror klara i Mellansverige – här har du listan Hänsynslöst eller ansvarsfullt? - Bollebos rekordyrkande upprör

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.