HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Nya medlemmar hittar föreningen via webben

Nyheter Hyresgästföreningen har tappat något från rekordnoteringen i slutet av förra året. Samtidigt har man lyckats slå nytt rekord i antal medlemsansökningar via webben. Totalt var 532 288 hushåll medlemmar vid utgången av juli.

Hyresgästföreningen avslutade förra året urstarkt, med det högsta medlemsantalet på tio år och ett fjärde år på raken med ökat tillflöde. Det nya året har dock börjat skakigt. Totalt uppgår organisationen i nuläget till 532 288 medlemmar – ett tapp med cirka 2 000 hushåll jämfört med samma period i fjol.

Jens Wetterling, nationell medlemsstrateg på Hyresgästföreningen, är dock inte orolig.

Läs ocksåCoronakrisen anges som skäl för utdelning från allmännyttan

– Det finns inga orostecken. Vi har visserligen dippat lite, men det ligger inom det normala. Jämfört med 2015 är vi i dagsläget 4 000 fler. Så det är inga stora skillnader i medlemsutvecklingen det handlar om.

Just sommarperioden innebär alltid en nedgång i antalet medlemmar, vilket kort och gott kan förklaras med att många medlemsrekryterare har semester. Att jämföra med fjolåret kan också vara vanskligt, då man under både 2016 och 2017 lyckades exceptionellt bra med att locka till sig fler hushåll.

– Kanske var ökningen därför också exceptionellt bra i fjol. Vi är stolta – men definitivt inte nöjda – med att ligga på 530 000 medlemmar och inte backa, till skillnad från många andra organisationer. Varje år är det färre som lämnar Hyresgästföreningen än kommer in.

Läs ocksåHär går gränsen för hur varm lägenheten ska behöva vara

Borde inte trycket vara extra stort så här års, när det är valår?

– Vi känner definitivt att trycket är större nu, när valet närmar sig. Rekryteringen kommer också att öka mycket under hösten och fram till årsskiftet. Under den delen av året syns vi mer i medierna och fler är involverade i rörelsen.

Samtidigt som medlemsantalet totalt sett minskat under sommaren har Hyresgästföreningen under juli månad satt nytt rekord i ansökningar via nätet. Förra månaden inkom 1 717 medlemsansökningar via webbplatsen – det högsta antalet för någon månad under de senaste tre åren.

Läs ocksåPedofilmisstänkt har gjort vissa erkännanden – yngsta offret två år

Totalt har Hyresgästföreningen i år fått in 11 773 medlemsansökningar via webben.

Ni har satt ett totalt mål på över 545 000 medlemmar i år – kommer ni kunna nå det målet?

– Jag tror att det kan bli tufft. Dessa mål sätts utifrån varje region, och man hoppas och planerar alltid för en högre rekryteringsverksamhet. Men så händer det något under året som gör att man inte lyckas rekrytera på riktigt den nivån.

Hur stor vill Hyresgästföreningen bli?

– I dag är ungefär var tredje hyresgäst medlem. Drivkraften är att nå i alla fall hälften av hushållen inom en snar framtid. Då handlar det om nästan 700 000 medlemmar.

Fakta: Antal medlemmar sista juli
  • 2012: 527 965
  • 2013: 527 514
  • 2014: 527 297
  • 2015: 528 055
  • 2016: 533 397
  • 2017: 534 405
  • 2018: 532 288

Källa: Hyresgästföreningen

Läs också Brister och för hög hyra är hyresgästens främsta problem Corona har gett fyra av tio hyresgäster sämre ekonomi

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.