Annons

Nytt liv i kampen mot ICA på Söder

Södermalm Kampen mot ICA-butiken i kvarteret Linjalen på Södermalm går vidare. I dagarna släpptes en 20-sidig tidning som ska väcka nytt liv i frågan.
,

Projektet är väl debatterat och motståndet har varit stort mot Stockholmshems planerade ombyggnation från garage till matvarubutik i ICA:s regi. För drygt tre år sedan skrev 424 hyresgäster på kravet ”Ingen stormarknad i vårt kvarter”. Förra våren inledde Stockholmshem samrådsmöten med hyresgästerna men de avbröts i december 2016.

För att få igång mobiliseringen mot och information om byggplanerna i området har nu en 20-sidig tidning tryckts inför två veckor (v2-3) som är fullbokade med möten kring planerna. Dessutom vill de aktiva uppdatera sig i hur engagemanget ser ut i nutid.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Motståndet har varit kompakt men många har gett upp. Det är svårt att säga något om stämningsläget nu, säger Eva Fee, som fungerat som kontaktperson mellan boende och Stockholmshem. 

– Vi hoppas ju kunna bearbeta politikerna i Stockholmshem men det första kravet är att samråden återupptas igen, säger hon.

I tidningens ledarstick, undertecknad LH Linjalens ordförande Johan Johansson, går att läsa en klar besvikelse över förhållandet till hyresvärden.

Annons
Läs ocksåSkjutning i lägenhet – hyresgäst med bostad i Frankrike sägs uppSkottlossning, Sollentuna, Sollentunahem

– Stockholmshem har inte velat lyssna på oss alls, och nu har man ensidigt avbrutit de samråd som vi anser vara långt ifrån klara, skriver han.

Tidningen i övrigt skickar bred och hård kritik mot både byggplanerna och hur godkännandearbetet utförts. För att få genomföra sina planer måste Stockholmshem få sina planer godkända av hälften av de cirka 460 lägenheter som finns i området annars måste ärendet avgöras i Hyresnämnden. Det arbetet påbörjades i mitten av december men har inte gått till på ett bra sätt, enligt en artikel i den aktuella tidningen.

– Vi har fått uppgifter om att man stigit in i lägenheter och i samtal mer eller mindre tydligt uppmanat hyresgäster att skriva på godkännandet, utan att hyresgästerna har fått tillfälle att gå igenom materialet. Detta måste ses som mycket allvarliga och olämpliga påtryckningar, står det att läsa.

Läs ocksåGodsägarna krävde dubblerad hyra i nämnden: "Ville veta var taket går"Tvådelad bild. Ena bilden visar en tvättstuga som är i dåligt skick. På den andra bilden ser man en kruka på en kabeltrumma i förgrunden. Därefter utsikt över en stor gräsmatta och i bakgrunden syns ett vitt hus.

Karin Stener, kommunikationschef på Stockholmshem, förklarar de nedlagda samråden så här:

Annons

– Samrådsmötena har resulterat i flera förbättringsåtgärder men inte i en gemensam rekommendation till övriga hyresgäster. Eftersom ingen överenskommelse träffades så avslutades samrådet.

Karin Stener berättar också att även Stockholmshem kommer att ha ett informationsmöte 14 januari för att berätta om resultaten av samråden. Sista svarsdagen för godkännande är 18 januari och hittills har 49 godkännanden av 460 kommit in. Stockholmshem planerar att projektet ska dra i gång i höst.

Läs också Kommunen grep in – unikt undantag från uthyrningsregler när Leksandsbo fick ny bostad Ovanligt beslut: Hyrde ut utan tillåtelse - får ändå bo kvar Trakasserade grannarna med ringklockor om nätterna - nu förlorar kvinnan sitt hem

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.