Annons

Nytt ramavtal för privatvärdar med cirka 100 000 hyresrätter – så mycket höjs din hyra

Stockholm Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna Stockholm har tecknat ett ramavtal som omfattar privatvärdar i Stockholm med cirka 100 000 lägenheter. Enligt avtalet rekommenderas hyran att höjas med mellan 3 och 4,75 procent från första februari 2023. Hyresgästerna får också räkna med retroaktiva hyreshöjningar.
Jonas Carlsson, vice ordförande Hyresgästföreningen region Stockholm.
Foto: Kenneth Samuelsson /Getty Images
Jonas Carlsson, vice ordförande Hyresgästföreningen region Stockholm, är hyfsat nöjd med överenskommelsen med Fastighetsägarna.

Från att det har gått trögt i årets hyresförhandlingar har det nu lossnat rejält. I går skrev Hem & Hyra om att hyrorna för över 77 000 hyresrätter i kommunala bolag är klara. Nu står det klart att Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna Stockholm kommit överens om ett ramavtal som omfattar privatvärdar med cirka 100 000 lägenheter.

Fastighetsägarna krävde en hyreshöjning på 9,5 procent från första januari 2023. Men enligt ramavtalet med Fastighetsägarna Stockholm så rekommenderas nu privatvärdarna att höja hyran för lägenheter med höga hyror, (över 2 000 kronor i normhyra), med 3 procent. Samtidigt rekommenderas lägenheter med kallhyra få en höjning med 3,2 procent medan resten av lägenheterna i beståndet, vilket är majoriteten, får en hyreshöjning med 4,75 procent från första februari.

Det är svårt att räkna ut hur stor snitthöjningen blir eftersom det är oklart hur många lägenheter som har kallhyra respektive höga hyror och därmed får lägre hyreshöjning. Hur hög snitthöjningen blir avgörs också av hur många privatvärdar som väljer att använda ramavtalet. Med ramavtalet som grund måste varje privatvärd förhandla med Hyresgästföreningen.

Jonas Carlsson, vice ordförande Hyresgästföreningen region Stockholm, tycker att höjningen är för stor men är nöjd över att parterna har lyckats förhandla fram en överenskommelse med tanke på att förhandlingarna med de stora kommunala stockholmsbolagen strandade och hyreshöjningen där bestämdes av Hyresmarknadskommittén.

– Jag är hyfsat nöjd, säger han.

Oskar Öholm, vd Fastighetsägarna Stockholm, kommenterar överenskommelsen i ett pressmeddelande från Fastighetsägarna Stockholm.

– Det är bra att vi har ett ramavtal, men det har tagit orimligt lång tid och har landat på en nivå som inte är långsiktigt hållbar. Givet de dramatiska kostnadsökningarna är jag genuint oroad över hyresrättens ställning på bostadsmarknaden. Vill vi stärka den måste hyresnivåerna utvecklas i takt med övriga kostnader i samhället, säger Oskar Öholm.

Nu återstår för alla privatvärdar att förhandla med Hyresgästföreningen med ramavtalet som grund och Jonas Carlsson befarar att det drar ut på tiden.

– Det kan bli flera månaders retroaktvia hyreshöjningar, ett halvår i värsta fall. Men ramavtalet innebär att retroaktiva hyror delas upp sex månaders delbetalningar, säger han.

Enligt Jonas Carlsson är överenskommelsen med Fastighetsägarna bättre för hyresgästerna än hyreshöjningen som Svenska Bostäder, Familjebostäder och Stockholmshem genomför efter beslut av tvistlösningsorganet Hyresmarknadskommittén

Enligt Jonas Carlsson får majoriteten av hyresgästerna hos de kommunala bolagen en höjning med 4,76 procent jämfört med 4,75 hos privatvärdarna. Dessutom slipper hyresgästerna hos privatvärdarna en månads hyreshöjning.

– Ramavtalet innebär att hyran höjs från första februari jämfört med de kommunala bolagen i Stockholm stad som höjer från första januari. Hyresgäster hos de kommunala bolagen får också delbetala av retroaktiva hyreshöjningar på fem månader istället för som sex månader i ramavtalet säger han.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.