HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Ockelbogårdar vill sälja hus för att minska underhållsberget

Ockelbo För att mäkta med allt underhåll som släpar efter och få in pengar till nyproduktion vill Ockelbogårdar nu sälja några av sina lägenhetshus. "Det är fastigheter som inte gagnar oss", säger Pamela Warren, vd på det kommunala bolaget.
Foto: Ockelbo kommun/arkiv
Pamela Warren, vd på Ockelbogårdar, hoppas att få godkänt av kommunfullmäktige för att sälja tre hyresfastigheter. Tanken är att försöka komma ikapp med underhåll och få in pengar till ett nybygge.

Tidigare var det fem fastigheter som diskuterades, men enligt Pamela Warren kommer det färdiga förslaget som Ockelbogårdars styrelse ska ta ställning till onsdag 20 mars handla om försäljning av tre fastigheter: en i Lingbo och två inne i Ockelbo. Vilka husen är vill hon inte gå ut med före beslutet är fattat, för att inte väcka onödig oro hos hyresgästerna.

– Det är fastigheter som inte gagnar oss. Det handlar om att det är för få lägenheter i varje hus och att underhållet är eftersatt. Vi behöver också lite konkurrens, för vi äger en ganska stor del av hyresbostäderna i kommunen, säger Pamela Warren.

Läs ocksåMichel jobbade mot "renovräkningar" – stängs av från uppdrag i HyresgästföreningenMichel Rowiński på en innergård på Marmorvägen i Eriksberg i Uppsala.

Varför har ni inte skött underhållet av det här fastigheterna?

– Ja, det kan man ju fråga de som satt här före mig. Jag tror att underhållet tidigare handlade mycket om att lappa och laga, det fanns inget långsiktigt tänkande. Det var ett enormt underhållsberg när jag började jobba på Ockelbogårdar 2010 och vi har inte riktigt de ekonomiska musklerna som skulle behövas för att komma till rätta med det. Vi vill ta oss igenom det snabbare genom försäljningarna, säger Pamela Warren.

Hon uppger att de i dagsläget bara klarar av att stamrenovera omkring en fastighet per år, men då görs en rejäl rustning som även omfattar bland annat el, tillgänglighetsanpassningar, nya bokningssystem till tvättstugor och elektroniska låssystem med taggar.

Läs ocksåPlaner på utförsäljning av hyresrätter i Gottsunda stoppas

Hur kommer det att bli för hyresgästerna som bor i de här husen om de säljs?

– De får en annan hyresvärd bara, som tar över hyreskontrakten, säger Pamela Warren.

Men ni kan väl inte bestämma vad en ny ägare gör med husen?

Läs ocksåAnna, 83, stryker kläder i mörker – rädd att förfrysa i vinter

– Nej, men besittningsrätten följer ju med, så det är inga problem på det sättet.

Torbjön Lööw, ordförande Hyresgästföreningen Gävle-Älvkarleby-Ockelbo.

Torbjörn Lööw, ordförande för Hyresgästföreningen i Gävle-Älvkarleby-Ockelbo kände inte till att Ockelbohus ville sälja hyreshus, men säger att föreningen generellt sett inte alls tycker om att allmännyttans lägenheter säljs ut.

– Släpper allmännyttan bostäder till privata bolag tappar i regel hyresgästerna inflytande. De erfarenheter vi har av utförsäljningar till privata värdar i Gävle är att de köper de fastigheter som har renoveringsbehov och är billigast, för att sen renovera på ett sätt så att hyrorna går upp väldigt, säger han.

Är det inte bra att hus där underhållet är eftersatt renoveras av nya ägare?

– Visst är det bra att det blir rustat, men trenden nu är att man plockar in dyrbara kök och lägger ekparkett i alla rum. Det går ju att få det toppmodernt utan att göra det onödigt dyrt, säger Torbjörn Lööw.

Förutom upprustning vill Ockelbogårdar använda pengarna från försäljningen till att bygga nya lägenheter. Bolaget ligger i startgroparna för ett projekt med ett kombohus, det vill säga ett standardiserat hus som branschorganisationen Sabo (Sveriges allmännyttiga bostadsbolag) har tagit fram för att pressa byggkostnaderna. Tanken är att det ska bli 16 lägenheter, hälften ettor och hälften tvåor, på Höjdvägen. Om allt går som planerat kommer de att vara inflyttningsklara år 2020, men än så länge är inte bygglov sökt.

Om Ockelbogårdars styrelse vill gå vidare med försäljningsplanerna kommer frågan att tas upp för beslut i kommunfullmäktige tidigast vid mötet 13 maj.

Läs också Halkade efter duschen och kraschade in i dörren – värden kräver 18 600 kronor Ockelbogårdars vd till Nordanstigs Bostäder

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.