Annons

Ökat hyresskydd för misshandlade kvinnor

Nyheter Hyresgäster som misshandlas i sitt hem ska inte riskera sitt hyreskontrakt. Därför ändras lagen från och med 1 juli.

Som Hem & Hyra tidigare rapporterat har riksdagen velat ändra lagen så att hyresgäster som utsätts för brott i hemmet, exempelvis blivit misshandlad, inte ska riskera att bli uppsagd på grund av störningar eller skadegörelse i samband med misshandeln. Initiativet till lagändringen kommer ursprungligen från Vänsterpartiet.

När en hyresgäst sägs upp på grund av misskötsel sig ska det särskilt beaktas om misskötseln beror på att personen har utsatts för brott av en närstående eller tidigare närstående. Om så är fallet ska hyresgästen kunna ha rätt att bo kvar.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

– Det känns väldigt bra att lagen ändras. Hyresgästföreningen har uppmärksammat politikerna på problemet. Det rör sig tack och lov om ett fåtal hyresgäster, men för dem är lagändringen väldigt viktig, säger Susanna Skogsberg, förbundsjurist på Hyresgästföreningen.

Annons

Hyresgäster ska också få ett bättre skydd mot överraskande vräkning. Om en hyresgäst missköter sig ska värden i regel ge hyresgästen en varning. Först efter det ska hyresgästen kunna bli vräkt, om han eller hon fortsätter att missköta sig. Om det uppstår en tvist mellan värden och hyresgästen om förlängning av ett hyresavtalet ska socialnämnden få information om det.

Lagändringen gäller från och med den 1 juli i år.

Annons
Läs ocksåBildrik bok om Hyresgästföreningens första sekel – här inträffade de gyllene årenHyresgäster i förening, 100 år med Hyresgästföreningen, Peter Forsman, Pär Svanberg
Läs också Dyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat" Storkonflikt om årets hyreshöjning – Willhem lämnade förhandlingsbordet men höjde hyrorna ändå Värdar hotar tusentals hyresgäster med domstol: "Skulle bli extremt kostsamt" Barbro vill inte sitta på två stolar - nu tar hon ett kliv uppåt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.