HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Ökat hyresskydd för misshandlade kvinnor

Nyheter Hyresgäster som misshandlas i sitt hem ska inte riskera sitt hyreskontrakt. Därför ändras lagen från och med 1 juli.

Som Hem & Hyra tidigare rapporterat har riksdagen velat ändra lagen så att hyresgäster som utsätts för brott i hemmet, exempelvis blivit misshandlad, inte ska riskera att bli uppsagd på grund av störningar eller skadegörelse i samband med misshandeln. Initiativet till lagändringen kommer ursprungligen från Vänsterpartiet.

När en hyresgäst sägs upp på grund av misskötsel sig ska det särskilt beaktas om misskötseln beror på att personen har utsatts för brott av en närstående eller tidigare närstående. Om så är fallet ska hyresgästen kunna ha rätt att bo kvar.

Läs ocksåHyreskraven väcker ont blod - men försvaras av värdarna

– Det känns väldigt bra att lagen ändras. Hyresgästföreningen har uppmärksammat politikerna på problemet. Det rör sig tack och lov om ett fåtal hyresgäster, men för dem är lagändringen väldigt viktig, säger Susanna Skogsberg, förbundsjurist på Hyresgästföreningen.

Hyresgäster ska också få ett bättre skydd mot överraskande vräkning. Om en hyresgäst missköter sig ska värden i regel ge hyresgästen en varning. Först efter det ska hyresgästen kunna bli vräkt, om han eller hon fortsätter att missköta sig. Om det uppstår en tvist mellan värden och hyresgästen om förlängning av ett hyresavtalet ska socialnämnden få information om det.

Lagändringen gäller från och med den 1 juli i år.

Läs ocksåFrån 12 procent ner till två – 120 hyreskrav inne, så mycket vill din värd höjaHyresförhandlingar 2023, Hyreshöjning, Hyresgästföreningen
Läs också Rapport: Bostadsbolagen visar fortsatt god ekonomi: ”Ingen anledning att chockhöja hyror” Tidigare ordförande i lokal hyresgästförening sägs upp Ingen prövning i Högsta domstolen – Maria får bo kvar i hotellhus

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.