Olle vägrade släppa in värden – riskerade bli av med lägenheten

I höst är det fem år sedan Olle – som heter något annat – flyttade in i en femrumslägenhet i Sollentuna norr om Stockholm tillsammans med sin familj.
Låg temperatur
Ganska snart efter inflyttningen gjorde han en felanmälan till värden gällande temperaturen i lägenheten som var så låg att familjen tidvis frös.
Värden svarade genom att göra en del justeringar i fastighetens centrala värmesystem som till en början förbättrade inomhusklimatet.
Som kompensation för att familjen behövt bo i en kall lägenhet halverades hyran under några veckor.
Problem med uppvärmning
Att döma av handlingar hos hyresnämnden i Stockholm tycks det under de följande åren ha varit återkommande problem med bland annat uppvärmningen av fastigheten.
Enligt vad värdens juridiska ombud Jonna Berg uppgav i samband med förhandlingen i hyresnämnden tidigare i år besökte tekniker vid flera tillfällen lägenheten för bland annat kontroll av ventilation, sotning av ventilationskanaler, justering av ventilation och temperaturmätning.
Vid några tillfällen ville Olle, enligt Jonna Berg, inte ta emot något besök vilket fick till följd att hyresvärden drabbades av en extra kostnad på cirka 25 000 kronor plus att luftflöden och temperatur inte kunde justeras.
– Genom att vägra hyresvärden tillträde till lägenheten har han förverkat hyresrätten, förklarade Jonna Berg för nämnden.
Ville inte släppa in värden
Olle har en delvis annorlunda beskrivning av vad som har hänt och anser inte att han har vägrat att släppa in hyresvärden i lägenheten.
Under pandemin nekade han visserligen en ventilationsfirma tillträde vid ett tillfälle eftersom två personer i familjen var sjuka. Men det informerade han firman om på förhand. Han fick dock aldrig någon återkoppling.
Avstängda element
I samband med att värden genomförde temperaturmätningar tvingades Olle, enligt egna uppgifter, stänga av lägenhetens radiatorer med resultat att det blev kallt. Så kallt att barnen riskerade att bli sjuka. Han satte då in egna elelement.
När radiatorerna en tid senare skulle stängas av på nytt, för ännu en värmekontroll, sade Olle nej med motiveringen att familjens barn frös mycket under den förra avstängningen.
Risk för uppsägning
Enligt jordabalken har en hyresvärd rätt att besöka en uthyrd lägenhet för att utföra mindre brådskande förbättringsarbeten som inte vållar väsentligt hinder eller men i nyttjanderätten. Värden ska dock meddela sin avsikt senast en månad i förväg. En hyresgäst som vägrar hyresvärden tillträde kan bli uppsagd.
Hyresnämnden anser att det är klarlagt att värden vid åtminstone ett tillfälle inte blivit insläppt i Olles lägenhet trots att man i god tid i förväg meddelat att man behöver komma in i lägenheten för att utföra en långtidsmätning av temperaturen och justera luftflöden.
Inte tillräckligt för att bli av med kontraktet
”Åtgärderna är att betrakta som mindre brådskande förbättringsarbeten som inte vållar väsentligt hinder eller men i nyttjanderätten. Hyresvärden har därmed haft rätt till tillträde till lägenheten för att utföra de aktuella åtgärderna”, skriver nämnden i sitt beslut.
Men, man konstaterar också att ”vid endast ett tillfälle vägra hyresvärden tillträde kan inte anses tillräckligt för ett förverkande av hyresrätten när, som i detta fall, de förbättringsarbeten som skulle utföras inte var sådana att det innebar någon risk att avvakta med dem”. Beslutet har inte överklagats.