Annons

Osäkra villkor vid renovering i Haga

Göteborg Kommunala Bostadsbolaget i Göteborg ska renovera fasader i Haga. Men det är osäkert om arbetarna som ska göra jobbet kommer att få schysst betalt. Företaget som vunnit upphandlingen har tidigare fått betala skadestånd för alltför låga löner och saknar kollektivavtal.
Foto: Gustaf Görfelt
Trähusen som ska fasadrenoveras ligger i kvarteren längs Skolgatan, mellan Haga Nygata och Skanstorget.

Det handlar om fasadarbeten som ska genomföras på fyra trähuskvarter i Haga.

Fem svenska företag och ett polskt har lämnat anbud. Det polska bolaget kräver minst pengar och därför vill Bostadsbolaget ge uppdraget till dem. Men företaget Bigab har överklagat till förvaltningsdomstolen. Bigab kom tvåa i upphandlingen och menar att de polska konkurrenterna inte når upp till flera krav som Bostadsbolaget själva satt upp.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

För det första har bolaget inga avtal med svenska fackförbund, för det andra är de inte registrerade för F-skatt. Saknar en entreprenör F-skattsedel så kan det sluta med att beställaren själv får betala in skatter och avgifter i företagarens ställe.

Det polska företaget har dessutom tidigare varit inblandade i en tvist med fackförbundet Byggnads. När det visade sig att företaget bara betalat sina anställda 7 000 kronor i månaden fick de betala 315 000 kronor i skadestånd.

Bigabs ägare Alexander Kasberger tycker också att det polska bolagets krav är misstänkt lågt. I en intervju på sajten Stoppa fusket hävdar han att det inte går att följa regler och avtal för en så låg summa.

Läs ocksåBeslut på årsmötet: extra stöd till hyresgäster inför renoveringarProtester mot hyreshöjande renoveringar i Bergsjön tidigare i år. Nu har Hyresgästföreningen i Västra Sverige bestämt att utse ombyggnadsansvariga i alla sina 13 föreningsområden.

Bostadsbolaget slår tillbaka kritiken och hävdar att man visst följer sina egna krav.

När det gäller kollektivavtal är det till exempel inget måste, utan villkoret är enbart att det ska råda ”kollektivavtalsliknande villkor”.

–  Bland annat ska man betala en lön som motsvarar minst lägsta lön enligt Byggnads villkor, säger pressansvarig Malin Pethrus till Hem & Hyra.

Läs ocksåTillsammans har de bott 110 år i huset – nu vill värden kasta ut demBoöbolagen fick inte igenom sin hyreshöjning. Då fick alla hyresgästerna ett brev om att de är uppsagda.

Registrering för F-skatt är visserligen ett uttalat krav, men för utländska företag räcker det att bolaget har sådan registrering när själva avtalet skrivs på. Man behöver inte ha det redan när man lämnar anbud, menar Bostadsbolaget.

Annons

Att det polska företagets anbud skulle vara misstänkt lågt vill man inte heller hålla med om, även om uppgifter om timlöner saknas.

–  De som lämnar anbud lämnar en totalsumma över hela entreprenaden. Utifrån vår bedömning är priset inte orimligt lågt och Bigabs pris ligger bara 6-7% högre, säger Malin Pethrus.

Det polska företaget har tidigare blivit skadeståndsskyldigt för att ha betalat ut för låga löner. Hur ser ni på det?

–  Det är viktigt att de uppställda arbetsrättsliga villkoren efterlevs. Så långt det är möjligt kommer det här att följas upp och kontrolleras under entreprenadtiden, säger Malin Pethrus.

Tomas Emanuelsson, ordförande för Byggnads Väst, är dock mycket kritisk mot Bostadsbolagets agerande.

– Det är ett naivt sätt att tänka på, att de själva ska kunna kontrollera saker i efterhand. Vi vet att det här företaget har en historia, men eftersom de inte har avtal med vare sig oss eller Målarna har vi ingen insyn i hur de arbetar nu. Vad har Bostadsbolaget för insyn och kunskap i det här företaget? Har de verkligen en sådan kontrollstyrka? Vår erfarenhet är att den typen av efterkontroll som de pratar om nästan aldrig görs.

Det polska företaget är en enskild firma som inte betalar skatt, arbetsgivaravgifter eller moms i Sverige. Till sitt anbud har de bifogat intyg på att de inte har skatteskulder i Polen eller skulder för utebliven socialförsäkring. Men i övrigt är det svårt att få insyn i företagets ekonomi.

Tomas Emanuelsson menar att kommunala hyresvärdar över huvud taget inte borde anlita den typen av entreprenör.

Annons

– Det är vår klara uppfattning att man ska följa svensk lagstiftning och arbetsmarknadskodex, betala skatt i Sverige och ha svenska kollektivavtal. Fackförbund, företag och arbetsgivarorganisationer är överens om att vi ska värna den svenska modellen, med ömsesidiga avtal istället för lagstiftning. Ska då kommunala bolag hota den? Det är jädrigt allvarligt, säger Tomas Emanuelsson.

 

 

 

 

 

Fakta: Krav på seriösa leverantörer

I Bostadsbolagets egna föreskrifter vid upphandling finns en paragraf om att leverantörer ska vara seriösa.

Bolaget samarbetar med Kunskapscentrum i Göteborgs stad. Målet är att upptäcka och undvika otillbörligheter i samband med upphandling

I Kunskapscentrum ingår bland andra Polisen, Skatteverket, Kronofogden, Ekobrottsmyndigheten, Åklagarmyndigheten och Försäkringskassan.

Kravet på seriositet gäller även underleverantörer och underleverantörers underleverantörer.

Läs också Risk för chockhyreshöjning efter renovering – Elin, 31: "De måste skämta!" Jätteuppgörelsen klar – nya hyror för 76 000 hushåll i Göteborg Planerar storrenovering – vägrar dialog med hyresgäster: ”En oro hos alla jag pratat med”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.