Annons

Östersundshem höjer hyrorna och inför poängssystem

Östersund Kravet på 1,5 procents hyreshöjning blev istället 0,9 procent från 1 januari 2015. Nästa år påbörjas också arbetet med att hitta poängsystem för att i framtiden sätta "rätt" hyra.

Östersundshem yrkade på en höjning med 1,5 procent för att täcka ökade omkostnader för fjärrvärme samt ett fortsatt högt underhållsbehov.

Hyresgästföreningens målsättning var att höjningen skulle landa på under en procent.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Efter förhandlingarna står det nu klart att hyreshöjningen för 2015 blir 0,9 procent. För lägenheter med kallhyra höjs hyran med 0,7 procent. Avtalet sträcker sig från 1 januari 2015 till sista december.

– Uppgörelsen är bra och Östersundshem har lyssnat på våra argument kring återhållsamhet med tanke på det låga kostnadsläge som råder i Östersund med låga taxehöjningar och inga räntehöjningar, säger Hasse Dahl, förhandlare för Hyresgästföreningen.

Vd för Östersundshem, Daniel Kindberg, är också nöjd med resultatet.

Läs ocksåChockhöjda hyran ligger fast – striden över för Nicholas: ”Jag blev lurad”Nicholas Moga, hyresgäst hos Burlövsbostäder i Arlöv.

– Vi har haft en konstruktiv dialog och ett mycket bra samarbete med Hyresgästföreningen kring den här förhandlingen. Vi fortsätter att satsa på underhåll, boinflytande och att ta fram en modell för långsiktig, systematisk hyressättning, säger Daniel Kindberg.

Annons

Modellen för den ”systematiska hyressättningen” som Kindberg talar om är en trepartsöverenskommelse mellan Fastighetsägarna, Hyresgästföreningen och SABO.

Projektet innebär att en översyn av hyrorna i Östersundshems lägenheter görs och att utifrån det utarbeta en poängmodell som sedan används för att hyrorna i framtiden ska sättas fortlöpande på ett systematiskt sätt.

Läs ocksåVärdar hotar tusentals hyresgäster med domstol: "Skulle bli extremt kostsamt"

Syftet med modellen är helt enkelt att hyrorna ska bli ”rätt”, som Daniel Kindberg uttrycker det.

 – Jag vill inte säga ”rättvisa” hyror, vilket skulle betyda att de inte är det idag och att de hyror som förhandlats i 30-40 år har varit orättvisa. Och att förhandlarna i så fall gjort ett dåligt jobb hittills.

Men om du säger att hyrorna ska bli rätt då finns det alltså ”fel” hyror idag?

Annons

 – … Nja, det handlar om att hitta ett poängsystem att använda sig av i framtiden vid standardhöjningar så att alla får samma höjning. Ett verktyg med stor pedagogisk finess för att hyresgästen ska känna sig bekväm i vad man faktiskt betalar för, att de betalar ”rätt” hyra.

I Umeå har en liknande modell utarbetats för flera år sedan och det är den som nu Östersundshem tillsammans med Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna vill utgå ifrån och utveckla.

– En dialog och kommunikation med hyresgästerna är väldigt viktigt i det här och vi kommer att bjuda in till öppna möten före och under arbetets gång för att bemöta åsikter och svara på frågor, säger Kindberg.

Läs också Kontraktet var ”felskrivet” – Nicholas hyra chockhöjdes: ”Jag blev lurad” Hyresjuristens råd: Gör så här om du betalar för hög hyra Kommunen vägrar sänka Helges hyra – betalar en tusenlapp mer än grannen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.