Annons

Östersundshem: ”Inte lönsamt”

Östersund Östersundshems mål är 300 nya lägenheter per år. Ett rimligt mål med dagens byggtakt. Men det finns däremot inga planer på att använda det nya investeringsstödet för att få ner hyrorna.
Foto: Åsa Eriksson
Remonthagen. Enligt Östersundshems beräkningar var det inte tillräckligt lönsamt att söka investeringsstöd för att få ner hyrorna på Remonthagen.

Allmännyttan Östersundshem bygger för fullt.
Mellan 2016 och 2019 har det byggts eller planeras att stå klart cirka 900 nya lägenheter, i blandad upplåtelseform. Förutom hyresrätter så byggs bostadsrätter och småhus. Under tidsperioden efter Fagerskrapan fram till november var 245 av 397 boenden hyresrätter.

Men förutom ett trygghetsboende är inget byggt med hjälp av statligt stöd. Trygghetsboendet finansierades delvis av en äldre form av byggbidrag.
Inget är byggt eller planerat att byggas med det nya stödet som infördes i januari 2017.
– Anledningen till det är att stödet trädde i kraft efter att vi påbörjat byggprojekten, säger Christian Olsson på Östersundshem.
Men det fanns ett investeringsstöd innan det nuvarande också för bostäder som påbörjats mellan 25 mars 2015 och 28 februari 2017. Det hade kunnat användas till att pressa hyrorna.
– Man måste se till varje projekt om kalkylen håller. Vi räknade på det för Remonthagen, men eftersom det bland annat var många stora lägenheter så gav det inte det avkastningskrav vi behöver, säger han.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Ni bygger bostadsrätter och kedjehus också. Det borde ni ju få in en slant på?
– Absolut, det ger ett bidrag till kassan och ett bra instrument för att ha råd att även bygga hyresrätter.

Annons

Men varför kan andra allmännyttor bygga hyreshus med investeringsstöd och på så sätt få ner hyrorna och inte ni?
– Jag har inget emot själva stödet och vi kollar hela tiden projekten mot stödet för att se om vi kan söka. Nu ska vi bygga punkthus i Tallåsen med många mindre lägenheter, då kanske det kan bli aktuellt.

Vad är det som gör att Östersund skiljer sig från andra kommuner som kan bygga nytt med hjälp av stödet?
– … Det kan jag inte svara på. Men det kanske är dyrare mark här.

Läs ocksåJurist stämde sin hyresgäst – tvingas själv betala flera hundra tusen: "Ren hämnd"

Varför tänker ni inte tvärtom, som många andra, att bygga hus utefter investeringsstödets regler istället?
– Vi måste tänka på avkastningen på fastigheten, säger Christian Olsson på Östersundshem.

Annons

Ett argument som Hyresgästföreningen inte köper.
– Alla andra har fattat att stödet är en bra affär för att som allmännytta kunna erbjuda bra och billiga boenden. Stödet är framräknat av experter för att det ska kunna vara lönsamt och då undrar man naturligtvis varför det inte är det just i Östersund, säger Hasse Dahl på förhandlingsenheten i Östersund.

Läs också Gav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken Stiftelse höjde hyran på äldreboende – gav sken av att den hade förhandlats: ”Jättefräckt” Malins lycka – får sänkt hyra med flera tusen: ”Det var så enkelt” Boende i Kinesiska muren går till domstol - tar strid för att få betala hyra: ”Det måste finnas rättvisa”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.