HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Östersundshems ex-vd åtalas för grov ekonomisk brottslighet

Östersund I dag väcktes åtal mot Östersundshems tidigare vd Daniel Kindberg. Det gäller grov ekonomisk brottslighet och åtalspunkterna är flera. Kindberg riskerar ett långvarigt fängelsestraff plus krav på återbetalning av de miljoner som förskingrats under fyra års tid.
Foto: Åsa Eriksson/ekobrottsmyndigheten
Ett av bevisen mot Kindberg är handskrivna anteckningar där orden "fördelning av luft" och "luftfaktura" står skrivet i svart på vitt.

Åklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Umeå har i dag väckt åtal mot tre personer för grov ekonomisk brottslighet.
En av de åtalade är Daniel Kindberg, tidigare vd för Östersundshem. Kindberg klev av sitt uppdrag i april 2018, efter att han släpptes från häktet i väntan på det åtal som kom i dag. Ekobrotten misstänks ha pågått från att Daniel Kindberg anställdes som vd 2013 och fortsatt löpande i fyra år.
I åtalet beskriver åklagaren hur de tre personerna haft en gemensam brottsplan som syftat till att utnyttja sina positioner för att godkänna osanna fakturor. Genom ”luftfakturor” till Östersundshem och Peab har pengar kunnat föras över till den tredje kumpanens företag i Sollefteå.

Kammaråklagare Niklas Jeppsson misstänker att bluffakturorna uppgår till 11,8 miljoner. Varav Östersundshem betalat cirka 9,2 miljoner felaktigt.
– Hur stor dignitet det här ärendet har? Det är svårt att säga och jämföra med annat, men det rör sig om ovanligt mycket pengar och brott som pågått under lång tid så det är helt klart allvarligt, säger Jeppsson till Hem & Hyra.

Läs ocksåHyresgästerna på trygghetsboendet i Uddevalla får inte tillbaks överhyran"Jag borde få arvode från Hyresgästföreningen, för jag har gjort deras jobb, säger Karl Olsson Tiljander i Uddevalla, efter att han fått rätt i hyresnämnden. Nu ska Hyresgästföreningen förhandla för Karls 69 grannlägenheter.

Vilken straffsats talar vi om, förutom yrkande på att de åtalade ska betala tillbaka hela summan till staten?
– Jag vill ogärna tala om straffsatser, men om vi talar bara om en av åtalspunkterna, ”grov trolöshet mot huvudman” så är minimistraffet sex månaders fängelse och högst sex år.

Kan strafflängden påverkas av att det handlar om förskingring i ett kommunalägt och inte privatägt bolag?
– Det är upp till domstolen att avgöra om de tycker att det är allvarligare att brottet rör skattebetalarnas pengar.

När kan rättegången tänkas bli?
– Troligen under våren nästa år.

Läs ocksåMiste lägenheten efter uthyrning på bokningssajt – därför räddar hovrätten kontraktetMannen hade gift sig utomlands och väntade på att hans nya familj skulle komma till Sverige.

Daniel Kindberg står åtalad för:

1. Grov trolöshet mot huvudman i två fall
2. Medhjälp till grov trolöshet mot huvudman
3. Grovt bokföringsbrott
4. Medhjälp till grovt bokföringsbrott i fyra fall

Den andre personen, 50-årig projektchef i Bräcke, åtalas på två punkter för grov trolöshet mot huvudman och medhjälp till grov trolöshet mot huvudman.
Den tredje personen i ekohärvan, 55-årig företagare i Sollefteå, åtalas på tre punkter för medhjälp till grov trolöshet mot huvudman, grovt bokföringsbrott i fyra fall och grovt skattebrott.

Läs också"Väldigt bra för pengarna" – supervärden tvingas flytta efter svartuthyrning

Kindberg riskerar näringsförbud i sju år och att han tillsammans med de andra misstänkta ska betala brottsvinsten till staten.

Läs också Airbnb-uthyrningen avslöjades direkt – därför får paret bo kvar trots fusket Östersundshem får lov att renovera 192 lägenheter – upp till 58 procent i hyreshöjning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.