HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Östersundshems svar på Hem&Hyras artikel

Östersund Igår skrev Hem & Hyra om Östersundshems krav på högre hyror. Idag publicerar vi vd Daniel Kindbergs svar på artikeln och den kritik Hyresgästföreningen uttryckt.

Svar angående artikel i Hem & Hyra:

Läs artikeln: Östersundshem vill höja hyrorna

Läs ocksåSå kan coronapandemin påverka din hyra

”Som Hem och Hyra helt riktigt konstaterar finns önskemål från våra hyresgäster om bättre underhåll. Det är underhåll som stått tillbaka under en mycket lång period, närmare 20 år, och som kostar stora summor att arbeta ikapp.

Under samma period har hyrorna varit likaledes låga. Det innebär att ekvationen inte går ihop. Om en hyresvärd aldrig kan höja hyran mer än några tiondels procent finns heller inga möjligheter att hämta igen ett så långtgående, eftersatt underhåll. Det är en mycket enkel analogi, som också kan förstås av de flesta som någon gång ägt en villa eller fritidshus. Ju längre man skjuter upp underhållet, desto dyrare blir det.

Det är också mycket riktigt som Hem och Hyra skriver att en del, men långt ifrån hela, inkomsten från försäljningen av fastigheter, ska gå till underhåll och renoveringar. Dock har världskartan, liksom Sveriges karta, ritats om avsevärt sedan detta uttalande gjordes. Vi har haft en omfattande, positiv tillströmning av nyanlända till vårt land, och därmed fått ett ännu högre tryck på bostadsmarknaden.

Läs ocksåSå mycket vill Gavlegårdarna höja hyran - trots pandemin

Under hösten 2015 kom vi därför överens med Östersunds kommun om att fördubbla vår byggtakt de närmaste tre åren. Beslut togs i vår styrelse den 9/2 2016 om att vi nu ska bygga 300 nya bostäder per år, istället för minst 150 som vår tidigare överenskommelse angav.

Detta faktum innebär således att vi noga måste se över våra likvida medel. Det vore, ekonomiskt sett, direkt oansvarigt att tömma ladorna och istället låna upp ännu mer än vad som redan är planerat. Varje företagare och varje fastighetsägare är medvetna om dessa faktum.

Bara för att ränteläget är gynnsamt i år, finns det inga garantier för att det så kommer förbli. De minnesgoda kommer ihåg finanskrisen under början av 1990-talet då ränteläget på bostadsmarknaden ledde till alltför stor utlåning, och nybyggnationer belånades med nästan 100 %. Marginalerna var små. Många visste redan på förhand att upplägget var dömt att misslyckas, men eftersom det fanns pengar att tjäna lånade många bolag så mycket som gick. Efterdyningarna känner vi alla till – då många enskilda drabbades hårt när räntorna steg uppemot 15 procent. Där vill vi inte hamna igen. Därför tar vi ansvar för vår ekonomi nu, inte sedan.

Läs ocksåSveriges allmännytta: Finns ingen anledning att frysa hyrorna

Vi går in i årets hyresförhandlingar med öppna kort. Det är nytt i Östersunds kommun, och vi förstår att det ger upphov till skriverier.

Vi hoppas nu på en fruktsam hyresförhandling, där både vi och motparten HGF kommer att göra vårt yttersta för att få till en så rättvis hyreshöjning som möjligt utifrån de förutsättningar som finns.”

Daniel Kindberg, vd Östersundshem AB

Läs också Lulebos vd: "Härvan ska inte påverka hyrorna" Hyresgäster reagerar mot chockhöjda hyror i slitna hus

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.