Annons

Ovanligt många hyror är redan klara

Nyheter Trots uppmärksammade strandningar går hyresförhandlingarna snabbare än på många år. Redan nu är dubbelt så många hyror färdigförhandlade som i fjol.

I Göteborg går nästan 44 000 hyresgäster och väntar på besked från hyresnämnden om 2016 års hyror, som fortfarande inte avgjorts på grund av en massiv tvist mellan Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna.

Tidigare i veckan berättade Hem & Hyra att hyresförhandlingarna i Lidköping avbrutits och lämnats över till Hyresmarknadskommittén för medling.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Samtidigt meddelar Fastighetsägarna syd att de strandar hyresförhandlingarna för totalt 38 500 hushåll i Blekinge, Kronoberg och Skåne.

Men skenet bedrar. Trots den senaste tidens uppmärksammade strandningar är nästkommande års hyror färdigförhandlade i större utsträckning än på många år. Enligt Hyresgästföreningens förhandlingschef Erik Elmgren är det främst organisationen Fastighetsägarna, som förhandlar för 17 procent av de privata fastighetsägarna, som motarbetar förhandlingssystemet.

När Fastighetsägarna inte får som de vill lämnar de förhandlingarna, menar han. Organisationen har även skickat hyresavier med oförhandlade hyror till tiotusentals hyresgäster, vilket Hyresgästföreningen reagerat starkt på.

Läs ocksåIlska när risig skötsel inte längre sänker hyran: ”Vill inte betala mer när inget funkar”Tre hyresgäster har samlats på en balkong i en risigt skött fastighet i Värmland.

– Det är ett mycket tråkigt agerande. Senast i februari i år avrådde Fastighetsägarna Sverige sina medlemmar från att direktavisera oförhandlade hyror. Men nu väljer man alltså ändå att göra detta vilket är ansvarslöst och inte vad man kan förvänta sig av en part i ett förhandlingssystem.

Annons

Från den ljusa sidan har årets förhandlingar gått osedvanligt bra på övriga håll. Av landets 1,5 miljoner hyror är drygt 300 000 hyror redan färdigförhandlade. Vid samma tidpunkt förra året var samma siffra 87 000.

– Jag vet inte när vi hade så här många lägenheters hyror klara senast. Förhandlingarna går i en rasande fart, säger Erik Elmgren. 

Läs ocksåVärden som tröttnade på Fastighetsägarna – "Krav som hyresgästerna inte har råd med"En man i skjorta och kavaj som tittar in i kameran. Man ser bara huvudet och axlarna på honom.

Den genomsnittliga höjningen för de förhandlade hyrorna inom allmännyttan ligger denna gång på 0,66 procent, med redan existerande tvåårsavtal inkluderade. Det motsvarar knappt 70 kronor mer i månaden för en trerumslägenhet med en tidigare hyra på 10 000 kronor.

För de privata bostadsföretagen, där förhandlingarna ännu inte kommit lika långt, är den sammanvägda hyreshöjningen 0,75 procent.

Ett skäl till att det i år går snabbare är att de olika förhandlingsparterna tagit fasta på regeringsuppdraget att få till snabbare förhandlingar, säger Erik Elmgren. 

Annons

– Det visar att hyresförhandlingssystemet är effektivt och att vi tillsammans med ansvarstagande fastighetsägare hittar förhandlingsöverenskommelser. 

Tills vidare rekommenderar Hyresgästföreningen alla medlemmar som fått hyresavier med oförhandlade hyror att fortsätta betala den gamla hyran.

– Detta är inget en hyresgäst behöver gå med på, säger Erik Elmgren.

 

Fakta: Färdigförhandlade hyror

Allmännyttiga värdar

Antal bestämda hyror

228 615

Begärd höjning

1,69 procent

Höjning

0,66 procent

Privata värdar

Antal bestämda hyror

31 415

Begärd höjning

1,96 procent

Höjning

0,75 procent

Källa: Hyresgästföreningen

Pengar i en portmonnä.
Läs också Rekordhöga hyreskrav i Stockholm och på Gotland – privatvärdar vill höja hyran med upp till 15,4 procent Lagändring prövad: "Oseriösa värdar som struntar i förhandling ska avskräckas" Så mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.