Annons

Par anmäler Västerås stad till hyresnämnden för andra gången

Västmanland Jenny och Tommy har tröttnat på att inte kunna laga mat, tvätta och stänga ytterdörren ordentligt. Nu vänder de sig för andra gången till hyresnämnden med en ansökan om åtgärdsföreläggande.

När de lagar mat kan de bara använda två plattor av fyra, annars slås propparna i lägenheten ut. Tvätten luktar mögel, ytterdörren är glapp och ur ett eluttag i köket slår det eldslågor ibland.

Jenny Wahlström och Tommy Hellström Larsen hyr en lägenhet av Västerås stad i brandstationen i Skultuna utanför Västerås.
De senaste åren har de försökt få gehör från hyresvärden för problemen i lägenheten, men utan någon större framgång. 2014 vände de sig till hyresnämnden första gången.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Då blev det en förlikning mellan parterna, där hyresvärden lovade fixa till problemen.
Men trots att Västerås stad lovat att se till att allt skulle fungera kvarstod många av bristerna två år senare. Paret såg ingen annan utväg än att åter igen vända sig till hyresnämnden med en ansökan om åtgärdsföreläggande.

Förutom problemen ovan kräver de bland annat att hyresvärden utreder en misstänkt fuktskada i vardagsrum och badrum, åtgärdar återkommande stopp i avloppet och avloppsvatten som tränger upp ur en brunn i källaren, rengör ventilationen och byter ut brevlådan eftersom den nuvarande läcker in vatten. Paret saknar också en störningsjour dit de kan vända sig om grannen spelar hög musik.

Annons

De största problemen är den illaluktande tvättmaskinen i källaren och spisen, enligt Jenny Wahlström och Tommy Hellström Larsen. Det sitter mögel längst in i tvättmedelsfacket och tvätten luktar alltid därefter.

Läs ocksåDe bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixaDe spröjsade fönstren var fuktiga av kondens när hyresnämndens ledamöter åkte ut för att själva bedöma hur skadade de var.

-Jag vill verkligen ha en ny tvättmaskin, och så måste de fixa elen till spisen. Om man står här och lagar köttbullar och potatis och då måste man laga såsen sist. Och att ha julfirande här med bara två plattor i gång, det går inte, säger Jenny.

Men trots alla problem har paret inte haft några funderingar på att flytta.
-Nej, om vi får till de här grejerna bor jag gärna kvar, jag älskar de här utrymmena, säger Tommy.

Den 23 februari träffades parterna i hyresnämnden. Det blev åter igen en förlikning. Hyresvärden har bland annat åtagit sig att tömma och spola ur värmesystemet innan sommaren, göra en obligatorisk ventilationskontroll under 2017 och åtgärda resten av bristerna senast den sista april.

Annons
Läs ocksåBarbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"

Tommy och Jenny är lättade, men är besvikna på att det inte blir någon ny tvättmaskin och torktumlare.
– Västerås stad har varit ut och luktat på tvätt och säger att den luktar gott, fast alla andra man frågar säger att det luktar unket. Vi lånade en kompis tvättmaskin och tvätten har inte luktat så gott på flera år, säger Jenny.

Hem & Hyra har sökt förvaltaren på Västerås stad för en kommentar.

Läs också Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb Störningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i huset När som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.