Annons

Persienner kan avtalas bort

Nyheter ​Hyresvärden kan frånsäga sig ansvaret för persiennerna – oavsett om de fanns där när hyresgästen flyttade in. Det slår hovrätten fast i en aktuell dom.

​Det var den 1 oktober år 2005 som den nu 52-årige mannen flyttade in i en tvårummare i centrala Umeå. Lägenheten var då utrustad med över 30 år gamla persienner som dessutom var trasiga.

Annons
Eftersom de fanns där han flyttade in, och han inte övertagit dem från den tidigare hyresgästen, ansåg hyresgästen att det var värdens ansvar att laga dem.
Det var hyresvärden inte det minsta intresserad av. I kontraktet som hyresgästen skrev under stod det klart och tydligt att persiennerna inte ingick i hyresavtalet. Därmed hade bolaget inte heller någon skyldighet att laga dem, resonerande värden.
 
Hyresgästföreningen kopplades in och ärendet hamnade i hyresnämnden.
Eftersom värden tecknat en förhandlingsordning var den skyldig att förhandla med Hyresgästföreningen om persiennerna, argumenterade föreningen.
Det hade värden inte gjort och den var därför ansvarig för persiennerna, oavsett vad som stod i kontraktet, enligt Hyresgästföreningen.
Hyresnämnden höll med och gick på hyresgästens linje. Värden var tvungen att åtgärda de trasiga persiennerna.
Värden gav sig dock inte utan överklagade beslutet till Svea hovrätt som nu kör över hyresnämndens beslut. Hyresvärden är endast skyldig att tillhandahålla lägenheten i brukbart skick, enligt hovrätten.
 
52-åringens lägenhet var vid inflyttningstillfället fullt brukbar oavsett om det fanns persienner eller inte och värden har därför inget ansvar för persiennerna, enligt hovrättens dom.
Niclas Häggkvist är jurist vid Hyresgästföreningen och har företrätt hyresgästen i såväl hyresnämnd som hovrätt.
– Hade vi kunnat visa att temperaturen var för hög i lägenheten, och att den därmed inte var fullt brukbar, hade vi fått rätt. Det missade vi och det får jag ta på mig, säger han.
– Vi kommer senare i år att genomföra en temperaturmätning i lägenheten och därefter vända oss till hyresvärden igen med en ny begäran om att laga persiennerna, säger Niclas Häggkvist.
 
Betyder domen att fastighetsägare alltid kan avtala bort underhållsansvaret för persiennerna?
– Nej, det finns fortfarande situationer där fastighetsägaren inte kan avtala bort persiennerna. Till exempel om det är stor insyn eller om solen ligger på så att det blir för varmt i lägenheten, säger Niclas Häggkvist.
 

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Fördubblad p-avgift efter bostadsbolagets räntesmäll – hyresgästen Nathalie: ”Känns väldigt överdrivet” Hyresgästen Karin: ”Vansinne att riva ut vacker originalinredning som hållit i 90 år!” Nordanvinden blåser rakt in – hyresvärden gör ingenting Nya hyror på gång - Här är bolaget med högst yrkande hittills i Västra Götaland Anna, 83, stryker kläder i mörker – rädd att förfrysa i vinter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.