HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Personalen kritisk till flytt till Maxim

Gävleborg Hyresgästföreningens personal i Gävle kritiserar ledningen i regionen för att inte lyssna på deras åsikter. Ledningen vill flytta kontoret till Södra station, Maxim.
Hyresgästföreningens fastighetsbolag förhandlar om att få köpa Södra station, Maxim, i Gävle. Gävlekontorets personal är kritiska till att flytta dit och känner sig överkörda. Foto: LENA MATTSSON

Hyran för de nuvarande lokalerna vid Slottstorget i Gävle kommer att stiga avsevärt och därför har Hyresgästföreningen sedan i somras sett sig om efter nya kontors- och möteslokaler. En arbetsgrupp har förhandlat fram ett nytt hyreskontrakt för lokaler i centrala Gävle men i måndags presenterade regionchefen Johan Pelling ett oväntat nytt förslag, att köpa Södra station, Maxim på Muréngatan i Gävle.

Tanken är att Hyresgästföreningens fastighetsbolag ska köpa den gamla stationsbyggnaden och efter ombyggnationer ska Gävlekontorets personal flytta dit. Byggnaden är från 1920-talet och kulturskyddad. Tidigare har här funnits danspalats, därav namnet Maxim, och så sent som fram till i somras hyrdes lokalerna av en lokal dans- och musikarrangör.

Läs ocksåMånga betalar i onödan – så slapp Julia flytträkningenJulia Lagerman på en grönskande innergård under ett träd. Julia protesterade och slapp flytträkning

Det personalen i sitt brev vänder sig emot är dels att de inte varit involverade i de nya planerna och de befarar att det inte ska gå att göra fungerande arbetsplatser i den gamla vänthallen. 

I ett brev som skickats till regionchef Johan Pelling, regionordförande Torbjörn Rönnkvist, personalchefen och fackliga representanter, skriver majoriteten av personalen, tjugotalet personer, att de känner sig överkörda och att föreningen idkar skendemokrati. De ifrågasätter också tankarna på ett öppet kontor med aktiviteter för allmänheten under dagtid som språkkaféer och utställningar och efterlyser ekonomiska kalkyler.

Annons

Johan Pelling menar däremot att lokalen har potential och passar som hand i handske med det arbete för att öppna upp regionkontoren som pågår inom Hyresgästföreningen:

Läs ocksåHyresgästen Sam om det långvariga byggbullret: "Stressen jag utsattes för var omänsklig"Byggbuller i Eriksberg, Sam, Anders, Eva och Lena i soffan i Lenas vardagsrum

– Det är kul att ligga i framkant i det nya arbetssättet och jag är fullständigt övertygad om att Maxim kan uppfylla de krav som personalen har på sin arbetsplats, säger Johan Pelling.

Förhandlingar pågår mellan Hyresgästföreningens fastighetsbolag och de nuvarande ägarna till Södra station. Och det är bråttom, innan april månads utgång måste lokalerna vara klara för inflyttning om affären blir av. Beslutet om var de nya lokalerna ska finnas tas av regionchefen och regionens ledningsgrupp tillsammans med regionstyrelsen, vars arbetsutskott är positiva till en flytt till en egen fastighet.

Annons

– Förhandlingarna måste bli klara senast om ett par veckor och då tar vi beslut om vi ska hyra av vårt eget fastighetsbolag eller av en privat hyresvärd. Jag har full förståelse för personalens frågor och visst hade det varit önskvärt med större delaktighet för dem, men jag är som sagt övertygad om att det går att göra något nytt och mycket bra i stationslokalerna. 

Läs ocksåValet och vi:et i fokus under regionfullmäktige - två kritiska motioner röstades nerRegionfullmäktige Hyresgästföreningens region Aros-Gävle, förbundsordförande Marie Linder håller tal inför ombuden
Läs också Hyresgästföreningen avslog Michels överklagan – stängs av efter lokalt engagemang Michel jobbade mot "renovräkningar" – stängs av från uppdrag i Hyresgästföreningen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.