Annons

Platen säljer 75 lägenheter

Motala Platen planerar att sälja området Briggen i Motala med 75 lägenheter. Detta för att frigöra pengar för att kunna renovera Ekön snabbare.
Foto: Jenny Knutsson
,

Det har surrat en del försäljningsrykten kring Platen den senaste tiden, bland annat på lokaltidningen MVT:s insändarsida.

Nu har också Platens styrelse beslutat att försöka genomföra en försäljning, men inte av 2 000 lägenheter som ryktena gjort gällande, utan av 75 markplanslägenheter på Väster i Motala.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

”Briggen – som att bo i villa” är rubriken när Platen själva beskriver området på sin hemsida. Och det är en av anledningarna till varför det är just Briggen som man väljer att sälja.

– Det går inte att sticka under stol med att den typen av bebyggelse inte är typiska hyreshus, men det är ett jättefint litet område, säger Platens vd Lars Åke Landén.

Bland annat är det svårt att sköta förvaltningen på ett rationellt sätt, menar han.

Läs ocksåHyresgäster lever i förfallet hus mitt i lyxområde – kommunen om kritiken: "Har ställt krav"

Men det finns fler skäl.

Annons

– Om vi tittar lite längre fram så förväntar vi oss en del underhållskostnader.

Bland annat behöver taken läggas om.

Läs ocksåAnsedda kulturstiftelsen svarar på kritiken: ”Hyresgästerna gör inget annat än att bråka med mig”

Genom att sälja Briggen hoppas Platen få in tillräckligt med kapital för att kunna öka renoveringstakten i ett av sina största bostadsområden, Ekön. Där pågår omfattande arbeten, med byte av stammar och tak, samt renovering av fasader bland annat. Den kommunala bostadsstiftelsens styrelse har gjort bedömningen att man klarar att renovera ett till två hus om året men vill helst öka det till tre och då behövs pengar.

– Vi ska prata med en mäklare och sen får vi se om det finns något intresse, säger Lars Åke Landén.

När Hem & Hyra besöker Briggen träffar vi Jim, som precis har kommit hem från jobbet. Han hyr en hörnlägenhet, en etta, och trivs bra även om det kan vara lite dragigt i lägenheten ibland.

Annons

– Jag vet egentligen ingenting, inte mer än vad jag har läst i tidningen. Men Platen kommer väl att skicka ut någonting om det antar jag, säger han.

Jim berättar att han inte har hunnit fundera så mycket på hur det vore att få en ny hyresvärd, men att han helst skulle önska att de som kan och vill får köpa sina lägenheter genom att bilda en bostadsrättsförening.

Hur ser du på att alla dina grannar kanske inte har råd?

– Så kan det ju vara. Men de som vill borde i alla fall få chansen. Jag skulle kunna tänka mig att köpa min lägenhet, säger han.

Läs också Uppsalahem lät hus förfalla i väntan på rivning eller renovering – nu tvingas de rusta dem för 15 miljoner Framgång för hyresgäster i renoveringsstrid – möjligt välja bort åtgärder som höjer hyran Ingrid i Gottsunda fick besök av EU-projekt – så vill Uppsalahem minska sitt klimatavtryck

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.