HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Prilligt med prillan i toan

Oxelösund 1 687 760. Det är antalet snusprillor som spolas ned i toaletterna i Oxelösund varje år. ”En aha-upplevelse även för mig”, säger va-chefen Jonny Jakobsson om sina siffror.
4 634 snusprillor om dagen spolar invånarna i Oxelösund ned i toaletten. Något som resulterar i att miljögifter sprids i naturen. Foto: MATS JONSSON.

Branschorganisationen Svenskt Vatten har kartlagt toalettrelaterade problem utifrån vattenleverantörernas synvinkel. Alltså problem i form av att det spolas ned saker som inte hör hemma i toalettstolar, reningsverk och miljö.

Den vanligaste fulspolningen i Sverige visade sig vara snus.

Varje dag spolar svenskarna ner 4 miljoner snusprillor eller påssnusar. Det blir drygt 1 100 ton snus per år eller 100 normalstora lastbilslass som lämnar miljögifter efter sig.

Jonny Jakobsson, va-chef vid Oxelö Energi, bröt ned siffrorna från marknadsundersökningen till lokala förhållande i Oxelösund och fick fram siffran 1 687 760 nedspolade prillor per år eller 4 634 om dagen.

– En aha-upplevelse. Jag har aldrig snusat själv och därför aldrig reflekterat över var snuset tar vägen. Det var intressant att se, säger han.

Vad händer med det nedspolade snuset?

– Det följer med till reningsverket som inte riktigt klarar av att ta hand om kadmium och andra farliga restprodukter från snuset. Och för naturen tar det lång tid att bryta ned kadmium.

Varför tror du så många snusare spolar ned prillorna?

– Det handlar nog om ren okunskap bara. De vet inte om att man inte ska göra på det här sättet.

Vad gör ni för att få snusarna att kasta rätt?

– Det är genom den här typen av informationskampanjer som vi hoppas kunna påverka. Det behövs uppenbarligen. Jag trodde som sagt var inte själv att det kastades så mycket snus i toaletterna

Fakta: Från Svenskt Vattens kartläggning:

Mer än en miljon svenskar snusar.
53 procent av dem känner inte till att snus som spolas ned i toaletten skadar miljön.
En femtedel av dem som inte kastar snuset i papperskorgar tror felaktigt att snus förmultnar.
37 procent har svarat att de slängt sin snus på fel ställe för att det inte funnits papperskorg i närheten.
19 procent oroar sig för att det ska lukta illa.
Var femte uppger att har bråkat med sin partner om var de ska slänga snusen.

 

 


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.