Privata fastighetsägare vill höja hyror med ”orimliga” nivåer
– Det är ju helt besynnerligt, man måste ju specificera grunden för sitt yrkande, säger Björn Johansson när han får höra om utformningen av Fastighetsägarnas yrkande.
Yrkandet består av en uppräkning av fastigheter och nivåerna på de hyreskrav som Fastighetsägarna ställer. Lägst höjning vill de ha i Mönsterås och högst i Oskarshamn. Spannet ligger på 3-6,5 procent, ibland med skillnader inom kommunerna.
– Det motsvarar ju inte alls de kostnadsökningar man haft, säger Björn Johansson.
Att det skiljer på nivåerna inom en och samma kommun tycker han också är märkligt.
– Är det olika på olika ställen har man börjat väga in läget, men bruksvärdet är ju oförändrat, du kan ju inte bryta ut en faktor ur bruksvärdessystemet.
Till grund för bruksvärdet ligger faktorer som läge, men också lägenhetsstandard, trygghet, närhet till service och kommunikationer med mera.
– Det ska spegla hyresgästernas värderingar, då måste man visa på att det gör det – det kan ju inte spegla Fastighetsägarnas värderingar, menar Björn Johansson.
De kommunala bostadsbolag som har infört ett hyressättningssystem där bruksvärdet ligger till grund för hyresnivåerna har gjort omfattande enkäter bland sina hyresgäster. På så vis har de fått veta vad som värderas högst på just den orten.
Tidigare har de privata fastighetsägarna förhandlat sina hyror efter de kommunala bostadsbolagen vars hyresnivåer legat till grund även för deras höjningar. Från och med 1 januari gäller en ny lag som säger att de privata fastighetsägarna inte längre behöver följa de kommunala utan nu ska förhandla hyrorna på egna meriter. Där tycker Björn Johansson att fastighetsägarna misskött sig.
– De säger att de vill förhandla på samma villkor som allmännyttan, men tror de att det här är deras villkor så blir man ju orolig. Då måste de tala om varför de vill ha så mycket högre hyra på ett ställe än någon annanstans, inte bara höfta till med något.
Hyreskrav i Kalmar lan 2011.pdf