Annons

Missnöje med nya privathyror

Gävleborg De flesta privata hyror i länet är klara. Hyreshöjningarna ligger i stort sett på samma nivå som för de kommunala hyresgästerna i respektive kommun. Men varken Fastighetsägarna eller Hyresgästföreningen är nöjda med resultaten.
Foto: Lena Mattsson
De privata hyresgästerna i Sandviken får en hyreshöjning på 1,05 procent.

För litet, tycker Fastighetsägarna. För mycket, tycker Hyresgästföreningen. Förhandlingarna om de privata hyrorna i länet har pågått sedan augusti i fjol och har nyligen blivit klara men ingen av parterna är alltså nöjda. Höjningarna varierar mellan 0,8 och 1,1 procent för de tusentals hyresgäster som bor hos de hyresvärdar Fastighetsägarna Mitt/Nord förhandlar för i länet.

Fastighetsägarnas yrkanden grundade sig bland annat på de prognoser som säger att inflationen kommer att bli två procent under 2018.

Läs ocksåSkiljemannens beslut: rekordhöjning av hyrorna i Varberg och Partille

– Därför lade vi ett bud på drygt två procent men i och med den här överenskommelsen blir det snarare en sänkning av hyrorna, det är en katastrof, säger Philip Kihlström, fastighetskonsult på Fastighetsägarna Mitt/Nord.

Fjolårets förhandlingar innehöll bra diskussioner men i årets förhandlingar saknade Hyresgästföreningen både underlag och argument menar Philip Kihlström vidare.

Annons

Har Hyresgästföreningen bättre förhandlare än ni eftersom utfallet mer gick deras väg?

Läs ocksåHyresgästen Anne-Li om Uppsalahems hyreskrav: ”Det är bedrövligt”En tudelad bild. Den t v föreställer Uppsalahems kontor. En gul husfasd md en trappa upp till entrén. Till vänster i bilden syns loggan på husfasaden. Bilden till höger är en porträttbild på en kvinna runt 60 år. Hon har mörkt, långt mittbenat hår och svarta rektangulära glasögon med rundade hörn. Hon tittar in i kameran.

– Det finns ingen instans att vända sig till för att pröva skäligheten i de yrkanden som läggs i de privata förhandlingarna. Det  blir i praktiken ett veto för den part som vinner på att det inte blir en uppgörelse, alltså ingen höjning av hyrorna och det gör att Hyresgästföreningen kan vänta ut motparten.

Hyresgästföreningens tolkning är så klart annorlunda. Bland annat menar man att taxe- och avgiftshöjningarna är lika för de privata hyresvärdarna som för de kommunala och man har dessutom svårt att få veta något om de privata bolagens underhållskostnader.

Annons

– De yrkade på en höjning med 2,7 procent i Gävle och 2,5 procent i resten av länet. Motiven var högre inflation och att de skulle få del av hyresgästernas konsumtionsutrymme i form av ökade löner och bidrag, det kunde inte vi acceptera. Vi avvisade den argumentationen och hänvisade till faktiska kostnadsökningar istället, räntor med mera. säger förhandlingsledare Owe Hellberg på Hyresgästföreningen.

Läs ocksåHGF-brevet till hyresgästerna: Berätta om brister och vinn ett presentkort på Ica!

Höjningar för hyresgästerna hos tre av de privata hyresvärdar som har egna förhandlingar med Hyresgästföreningen blev: Heimstaden 1,2 procent, HSB Hyresrätt 1,1 procent i genomsnitt och Balder/Din Bostad 0,85 procent.

Fakta: Privata hyreshöjningar
Motpart Kommun Höjning procent Antal lgh
Heimstaden Gävle 1,2 371
Fastighetsäg/Mitt Nord Ockelbo 1,1 43
Fastighetsäg/Mitt Nord Gävle 1,1 3 224
HSB Hyresrätt Gävle 1,1* 537
Fastighetsäg/Mitt Nord Sandviken 1,05 1 096
Fastighetsäg/Mitt Nord Hudiksvall 0,85 515
Fastighetsäg/Mitt Nord Söderhamn 0,85 698
Din Bostad/Balder Gävle 0,85 439
Fastighetsäg/Mitt Nord Bollnäs 0,8 706
Fastighetsäg/Mitt Nord Ljusdal 0,8 335
*Genomsnittlig höjning
Läs också Högsta hyreshöjningen hittills för 2025 finns i Falkenberg Slarvade konstant med hyran – barnkonventionen räddar mannen från att vräkas

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.