Problem för merparten av bostadsföretagen i Dalarna

Dalarna Åtta av Dalarnas 15 kommuner har problem med sina bostadsföretag. Det visar Hem & Hyras undersökning.
, ,

Många kommunala bostadsföretagen har problem. Soliditeten är låg och lägenheter står tomma. 
Hem & Hyra har granskat läget i sju län i Mellansverige och Norrland.

Det är främst i Bergslagen som de kommunala bostadsföretagen har problem.
– Orter som slutar på -fors, -bruk och -hammar har inte mått bra av globaliseringen. Folk flyttar inte dit, det föds för få och för många av dem flyttar, säger Georg Hardt, utredare på Hyresgästföreningen i Uppsala.

Läs ocksåHyresgäster fick rätt till tvättmedel: ”Viktigt att våga komma med kreativa idéer”Två tvättmaskiner i en tvättstuga, på den ena står en flaska med tvättmedel. I Förgrunder syns delar av en vagn med metalltrådskorg,

Åtta kommuner i Dalarnas län har bostadsföretag som blöder i betydelsen att de har fler än två procent tomma lägenheter och/eller en soliditet för 2012 på under tio procent; Hedemora, Leksand, Smedjebacken, Vansbro, Mora, Älvdalen, Malung-Sälen och Rättvik.

– Februari, då vi svarade i bostadsenkäten, är en speciell månad för oss. Då säger de som arbetat här under skidsäsongen upp sina lägenheter. I dag, i mitten av augusti, har vi bara drygt 20 tomma lägenheter alltså runt två procent, kommenterar Malungshems vd Tomas Eriksson uthyrningssiffrorna.

Malungshems ekonomi har svängt en hel del de senaste åren, 2011 var förlusten 24 miljoner kronor sedan företaget fått ta över en kommunal byggnad och i fjol var vinsten en dryg miljon kronor, tack vare ett ägartillskott. Soliditeten har därmed ökat.

Läs ocksåEfter 15 års ovisshet – nu vill Uppsalahem riva Annikas hus: "Är det skrämskott igen?”Halvkroppsporträtt på Annika Hymark som har vitt axellångt hår, bruna solglasögon och brun jacka. I bakgeunden syns en ljust snadgul putsad fasad, ett räcke i metall, en cykel och buskar. Uppsalahem vill riva Annika Hymarks hus i kvarteret Idun i Svartbäcken i Uppsala.

– Det känns ganska okey nu. Vi prioriterar vilka lägenheter som ska renoveras men måste vänta med åtgärder i områden som inte är attraktiva, säger Tomas Eriksson.

Rättviks kommunala bostadsföretag har den lägsta soliditeten av alla de företag Hem & Hyra tittat på, 0,67 procent.
Hyresgästföreningens förhandlare John Oknelid förklarar de dåliga siffrorna med företagets lån.
– Rättviksbostäder har enorma låneskulder, runt 600 miljoner kronor. Uträknat på de lägenhetsytor företaget har blir det en skuld på 19 000 kronor per kvadratmeter. De flesta kommunala bostadsföretag har lån motsvarande 2-3 000 kronor per kvadratmeter. 

Mera statligt stöd och att bostadsföretagen river sina tomma hus är två av utredare Georg Hardts förslag för att hjälpa bostadsföretag som blöder.

Läs ocksåDeras uterum hotas av rivning - och hyresgästerna kan tvingas stå för notan: ”En jäkla röra”En äldre man i en orange jacka som står i ett uterum, samt en mindre infälld bild som visar uterum i ett bostadsområde sett från ovan.

Han menar att alla kommuner, även de små och krympande, ska ha ett eget bostadsföretag:

– Uppgiften att ge människor en juste lägenhet till ett vettigt pris kommer alltid att finnas. Och de privata hyrevärdarna vill helst vara med på starka marknader där de kan tjäna pengar, så att sälja är ingen lösning.

Han tycker att staten är för passiv och att alltför mycket av bostadspolitiken handlar om läget vid Stureplan och för litet om de mellansvenska småkommuner som är de som har störst problem.

– I många kommuner finns ingen bostadsbrist utan tomma lägenheter och det är hyresgästerna som får betala för dem. Då är det bättre att riva. Tomma hus påverkar hela samhället negativt, säger Georg Hardt.

Fakta: Så räknade vi

Uppgifterna till artikeln och kartan kommer från de kommunala bostadsföretagens årsredovisningar och de uppgifter de och kommunerna lämnat till Boverket. Sammanställningen har gjorts av Hyresgästföreningen.
Soliditeten är den del av företaget som inte är lånade pengar. Soliditeten bör inte understiga 10 procent.
Ett bostadsföretag bör inte ha mer än 2 procent tomma lägenheter.

Läs också Fördubblad förlust – tomma lägenheter fortsätter kosta miljoner: "Måste bli bättre på marknadsföring" Bostadskvarter måste rivas när Ostlänken ska byggas

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.