Annons

Råslätt klassas fortfarande som utsatt område

Jönköping Trots att antalet utsatta områden i Sverige minskar, finns Råslätt fortfarande kvar på polisens lista över utsatta områden. Samtidigt visar Vätterhems kundundersökning att 88 procent av Råslättsborna trivs i området.   

 Varje år kartlägger polisen de mest utsatta bostadsområdena i Sverige. Med utsatt område menas ”förortsområden med låg socioekonomisk status och kriminell påverkan på lokalsamhället”.

I år bedöms 60 områden vara utsatta, vilket innebär en minskning med ett område sedan föregående år. Men Råslätt finns fortfarande med på listan över utsatta områden.

Läs ocksåVärd gjorde upp direkt med hyresgäster – stäms på över halv miljon: ”Har agerat smutsigt”Text med ordet skadestånd. Kvinna som tittar rakt fram.

– Med tanke på att vi har flest nöjda hyresgäster i just Råslätt så är det något som inte stämmer. När vi mäter upplevd trygghet får vi bland de högsta siffrorna i Sverige, säger Thorbjörn Hammerth, vd på Vätterhem.

Under våren har flera kommuner i landet hävdat att polisen bör hålla listan hemlig. Kritikerna menar bland annat att listan är kontraproduktiv och stigmatiserande. 

Men Thorbjörn Hammerth håller inte helt med om det.

Annons
Läs ocksåPengar till skyddade boenden gick till anställd – åtalas för åratal av privata inköpEn tvådelad bild som visar en byggnad med texten "Helsingborgs tingsrätt Sveriges domstolar", samt ut utdrag ur en lista med poster som "strumpbyxor, "kjol", "blus", "väst", "elspark", "hudvård" samt en siluett av en kvinna.

– Jag tycker tvärtom att polisens lista ska vara totalt transparent och att man redovisar vad man bedömer. Ett av våra huvudmål är att Råslätt ska bort från listan. För att komma bort från listan skulle vi behöva veta vad vi ska lägga krutet. 

Han framhåller att brottsligheten inte är högre i Råslätt än på andra platser. 

– Området är tryggt och välskött. Sysselsättningen, inkomsterna och utbildningsgraden ökar.

Läs ocksåHyresgästerna betalar för trygghet men får klotter och inbrott: Så bemöter värden kritikenEn tvådelad bild som visar en tegelvägg med en skylt med texten "Fastighetsägarna trygghetsbevakad fastighet" samt en skåpbil med texten "Limhamnshus".

De hyresgäster som Hem&Hyra pratar med tycker att Råslätt är lugnt och tryggt.  Några ungdomar berättar att de sällan lämnar Råslätt för att åka in till city för att det är för stökigt i city. Det är där drogerna finns, inte i Råslätt. En mamma tycker att Råslätt är perfekt för barnfamiljer. 

– Vi trivs jättebra. Här är lugnt och tryggt. Det förekommer väl stök i alla bostadsområden. Men det är inte mer här än någon annanstans, säger Melin Ahmeti som bott på Råslätt i tolv år.

Annons

Nu fortsätter Vätterhem arbetet med att komma bort från listan. På agendan står omfattande renoveringar, trygghetsskapande insatser och planering för nyproduktion.

– Vi ska också satsa på mer utveckling av grönområden, hyresgästdialoger, samverkan med alla andra intressenter och satsa på olika kulturprojekt, säger Thorbjörn Hammerth.

 

Läs också De betalar extra på hyran för bevakning – lever i otrygghet: ”Absurt” Polisfyndet på julafton: 18-åring tillverkade halvautomatisk kulspruta i lägenheten – med 3D-printer

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.