Hyresgäst ska inte behöva duscha hemma hos sin hyresvärd
Det var hösten 2016 som Fanny Sjöström flyttade från Stockholm till Umeå för att plugga till personalvetare. Hon fick hyra en tvåa i en stor villa på Haga i andra hand.
PROBLEM MED VÄRDEN? Klicka här och gå med i FB-gruppen Värsta värden.
– Efter några månader upptäckte jag sprickor i duschgolvet. Jag meddelade hyresvärden, men hon gjorde inget. Sedan började det droppa ner i hennes lägenhet under min – och då drog hela karusellen igång.
Golvet i badrummet revs upp och det visade sig att tätskiktet var skadat.
– Sedan dess har det stått så, med uppbrutet golv. Jag har frågat när det ska åtgärdas och inte fått något datum, men alltid att det ska fixas i alla fall, säger Fanny.
Under tiden skulle hon få duscha i sin hyresvärds lägenhet.
– I början tyckte jag det var okej. Det kändes ju aldrig kul, men skulle ju bara vara en kort period.
Sedan gick månader. Och år. Under tiden fick Fanny förstahandskontrakt på lägenheten, men den var fortfarande utan dusch. Hösten 2018 vände sig hon sig till Hyresgästföreningen och fick hjälp att ansöka om åtgärdsföreläggande.
Hyresnämnden i Umeå gav henne rätt på tre viktiga punkter:
- Lägsta godtagbara standard i en lägenhet är att ha en dusch. Man ska inte behöva gå in i någon annans lägenhet för att tvätta sig.
- Även om Fanny hade gått med på att hyra i befintligt skick, utan dusch, så gällde inte det. Man kan inte sluta avtal om en standard som är lägre än den ”lägsta godtagbara”, enligt hyresnämnden.
- Det var inte Fanny som hade vållat skadorna på duschgolvet, utan det var hyresvärdens ansvar.
Hyresvärden ålades att åtgärda duschutrymmet. Därmed hamnar värden på Hem & Hyras svarta lista, där alla beslut om åtgärdsförelägganden eller särskild förvaltning tas med.
Anna Grahn, som äger huset, säger att bodelning och annat gjorde att tiden gick utan åtgärd och att hon aldrig har lovat att återställa duschutrymmet.
– Fanny hyrde med dusch en trappa ner, som inneboende i min privata villa. Det var hon fullt medveten om när hon fick förstahandskontraktet och hon har haft tillgång till min dusch hela tiden, säger Anna Grahn.
Hon har överklagat hyresnämndens beslut till Svea hovrätt, men under tiden har Fanny blivit klar med sin utbildning och sagt upp kontraktet. I och med det är det oklart om duschen verkligen kommer att behöva åtgärdas.
Niclas Sundell, chefsjurist på Hyresgästföreningen Region Norrland, säger att det är solklart att huset har flera lägenheter och att det inte är ett inneboendeavtal. Inte heller ska lagen om uthyrning av egen bostad gälla.
– De argumenten viftar hyresnämnden bort. Därför fick Fanny också hyran sänkt i ett annat ärende, från 4 900 till 3 650 kronor.
Å andra sidan överväger Anna Grahn om hon ska begära skadestånd för vattenskadan i tingsrätten.