HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Rekordstort vite för att få bukt med fukt

Nyheter Husen på Ateljévägen är fulla med mögel. Nu kräver Hyresgästföreningen snabba åtgärder – annars 30 miljoner i vite.

Ventilationen fungerar dåligt på Ateljévägen i Sundbyberg. Det är mögel och fukt i källaren som sprids till lägenheterna via ventilationssystemet. Både miljökontoret och konulter har konstaterat brister.

Nu går ärendet vidare till hyresnämnden, där 14 hyresgäster får Hyresgästföreningens hjälp att driva frågan. De vill ha ett åtgärdsföreläggande och nedsättning av hyran. Och för att sätta press på värden kräver Hyresgästföreningen ett rekordstort vitesbelopp.

Läs ocksåÖver två år med mögligt tak – nu hotas värden med 100 000 kronor i vite

– Vitet ska vara lika stort som det kostar att åtgärda. Hyresvärden ska inte kunna tjäna på att låta bli, säger Torbjörn Larsson, jurist på Hyresgästföreningen.

I ansökan skriver han att ”hyresvärden trots kännedom om de allvarliga brister som föreligger i boendemljön inte vidtagit nödvändiga reparationsåtgärder för att förhindra fara för människors hälsa”.

Annons

Och många har problem, med nästäppa, hosta, trötthet och hudutslag.

Läs ocksåRöker trots förbud – nu vill värden vräka hyresgästenFörbjudet att röka

– Jag är så less på att hosta så det finns inte, säger hyresgästen Susan Samuelsson och fortsätter.

– Det börjar hända saker, men det går alldeles för långsamt. Jag har bott här i stort sett hela livet och problemen började när vi fick stambyte i slutet av 90-talet. Sedan dess är ventilationen inte okej.

På det kommunala bostadsbolaget Förvaltaren säger juristen Björn Forsman att han är förvånad över yrkandet.

Annons
Läs ocksåMiljardsatsning i Mora - men hyresgästerna är oroliga: "Rykten om att husen ska rivas"

– Det är ett märkligt agerande. Vi har en plan för reparationer och har gjort en mängd saker för att förbättra ventilationen. Jag är övertygad om att hyresnämnden tycker vi har koll på det här och att vi följer plan.

På måndag hålls sammanträdet i hyresnämnden.

Läs också Misstag när hyresgästerna fick betala elen – Gunnar tog kampen: "Besviken" Grannar slog larm om brandlukt – nu vill hyresvärden vräka hyresgästen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.