Annons

Renovering utan lov – vill höja hyran med 2 400 kronor

Karlskrona Det började med en vattenskada och slutade med en totalrenovering. Nu vill hyresvärden höja hyran med 2 400 kronor.
Foto: Linda Alfons
Hyreshöjningen blir 5,25 procent i stället för 34,6 procent.

– Från början var det parketten utanför badrummet som lossnade. Vi fick veta att det var ett rör som skulle suttit där som aldrig blivit ditsatt, säger hyresgästen Britt-Marie Arborelius.

Röret skulle gått från badkaret till avloppet och eftersom det saknats sedan huset byggdes 1953 har det lett till omfattande skador. Hyresgästerna påtalade problemet första gången 2008, men inte förrän i år har det blivit någon reparation.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

– Sista tiden när jag dammsög i vardagsrummet så virvlade det kring bitar. Det blev ju till att lägga pussel för det blev ju gropar i parketten.

När reparationen till slut blev av valde Militärhemmet att låta totalrenovera lägenheten med nytt badrum och nytt kök. Standardförbättringen anser de motiverar en hyreshöjning med över 2 400 kronor till 9 400 kronor i månaden, en höjning med 34,6 procent. Hyresgästföreningen som företräder hyresgästen hävdar däremot att hyran bör vara oförändrad. Dessutom har hyresvärden inte fått något hyresgästintyg, det vill säga ett godkännande av standardförbättringarna, vilket gör att hyran inte får höjas förrän efter fem år.

Kan du klara av en så stor hyreshöjning?
– Nej, det blir ju svårt det. Det kan inte vara rimligt att de ska göra om lägenheten som de gjort. Ett rum var oskadat och köket också, men där har de också gjort om.

Läs ocksåChockhöjda hyran ligger fast – striden över för Nicholas: ”Jag blev lurad”Nicholas Moga, hyresgäst hos Burlövsbostäder i Arlöv.

Britt-Marie Arborelius trivdes inte i evakueringslägenheten och var väldigt glad åt att få flytta tillbaka till sin lägenhet igen efter det halvår som renoveringen tog. Däremot tycker hon inte riktigt om de ändringar i planlösningen som renoveringen medförde.

Annons

– Jag tycker att väldigt mycket var bättre förr. De har tagit bort dörren till köket och de har gjort en annan öppning också.

Det är fräscht och fint, men den öppna planlösningen gör det omöjligt att möblera i hallen. Det har blivit mindre skafferi, kyl och frys och klädkammaren är borttagen och ersatt med garderober.

Läs ocksåVärdar hotar tusentals hyresgäster med domstol: "Skulle bli extremt kostsamt"

– Det enda jag verkligen ville bli av med är en öppen spis som inte går att använda, men den har de lämnat kvar.

Hans-Erik Fröberg, ordförande i Stiftelsen Militärhemmet vill inte uttala sig innan ärendet varit uppe i hyresnämnden.

– Vi företräds av Fastighetsägarna och anser att det är direkt fel av oss att yttra oss innan det är avgjort i hyresnämnden, säger han.

Samtidigt säger han att Militärhemmets förhandlare är överens med Hyresgästföreningens förhandlare om hyresnivån.

Annons

– Vi är inte överens om någon hyra, säger Hyresgästföreningens förhandlare Michael Granstedt.

Däremot har han sagt att de kan komma överens om ett nytt bruksvärde för lägenheten efter renoveringarna.

– Jag pratar med Fastighetsägarna och försöker komma överens, så att de förstår att det inte blir någon hyreshöjning för henne utan först när hon flyttar eller efter fem år, säger han.

I veckan möts parterna i hyresnämnden.

Fakta: Höjd hyra efter renovering

Enligt hyreslagen måste en fastighetsägare be om hyresgästens godkännande eller hyresnämndens tillstånd för att göra större standardförbättringar.

Om hyresvärden inte bett om tillstånd eller godkännande får standardhöjningen inte ligga till grund för en hyreshöjning om hyresgästen som skulle ha godkänt standardhöjningen bor kvar. I så fall gäller att standardhöjningen får påverka hyresnivån tidigast efter fem år.

Läs också Kontraktet var ”felskrivet” – Nicholas hyra chockhöjdes: ”Jag blev lurad” Skenande snitthyra i fattigaste stadsdelen: ”Håller på att få slut på rimligt prissatta hyresrätter” Får lämna stadsvåning efter konflikt om marmorhandfat

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.