Renoveringar skapar debatt i Almedalen
Almedalsveckan i Visby är i full gång och bostadsfrågor diskuteras på över 40 olika seminarier. De flesta handlar om bostadsbyggande och vad som kan göras för att minska bostadsbristen, men även bostadssociala frågor och renoveringar behandlas.
Hyresgästföreningen bjöd på tisdagen till ett seminarium med rubriken Hyresrätten renoveras – vem bestämmer, vem betalar, vem bor kvar? Föreningens ordförande Barbro Engman målade upp problemet när en del fastighetsägare väljer att renovera så mycket och så dyrt att de gamla hyresgästerna tvingas flytta.
Hon efterlyste bland annat en lagändring så att hyresgäster får rätt till större inflytande vid renoveringar. I dag hänger det på fastighetsägarens goda vilka om de boende får vara med och påverka.
Veronica Palm, bostadspolitisk talesperson för Socialdemokraterna, tyckte också att man bör införa begränsningsregler så att hyror inte kan höjas för mycket vid renoveringar.
– Det går att göra renoveringar utan chockhöjda hyror, men en del fastighetsägare väljer att renovera dyrt för att kunna byta klientel. Det är skrämmande.
Mest handlade dock diskussionen om de ekonomiska förutsättningarna och hur man ser på statens roll.
Barbro Engman förordade till exempel ett stöd kopplat till de energieffektiviseringar som också behövs.
– Vi har antagit klimatmål och 40 procent av energieffektiviseringen ska hämtas hem i våra bostäder. Miljöbilspremier har varit förlösande för att få fler miljöbilar. Eftersom vi kan ge sådana skulle vi också kunna ge miljöhuspremier.
Veronica Palm var inne på en liknande linje, med energisparlån, en typ av statligt stöd som kommer från Tyskland. Även andra former av statligt stöd behövs för att öka både byggande och renovering av hyresrätter, tillade hon.
Men Oskar Öholm, moderaternas bostadspolitiske talesman, sade gång på gån att det inte kommer att bli några ”statliga bonusar till de bostadsbolag som har misskött sina fastigheter eller ännu inte har börjat renovera”.
– Då får vi i stället hjälpa individer där det blir problem, med höjningar av bostadsbidrag och bostadstillägg till exempel.
Hans uttalande fick Barbro Engman att syrligt säga att finansminister Anders Borg ”skulle bli nervklen om han skulle hosta upp bostadsbidrag för att klara hyreshöjningar med 4 000 kronor i månaden”. Veronica Palm förtydligade att hon inte heller vill premiera dem som missköter sina fastigheter.
– Vi behöver en aktiv politik. Vi vill inte ha statliga bonusar till bolag som inte sköter sig, däremot ett statligt ansvar för att se till att folk har någonstans att bo.
Flera debattörer påpekade att staten i dag subventionerar ägt boende med cirka 40 miljarder kronor per år, i form av ränteavdrag och rot-avdrag. Oskar Öholm påpekade flera gånger att man utreder om skattesystemet missgynnar hyresrätten och hur det i så fall kan rättas till.
– Vi tittar även på om det ska gå att göra rot-system även för hyresgäster och jag hoppas man kommer fram till fungerande förslag. Men även hur vi ska få bostadsmarknaden att fungera bättre, byggandet att öka, bland annat.
Han kände inte igen sig i påståendena att det saknas en ansvarsfull bostadspolitik. Men det krävs många olika förändringar.
– Vi har varit seriösa och genomfört flera förändringar. Vi har tillsatt 38 olika utredningar för att se vad behöver vi göra. Det pågår en helrenovering av bostadspolitiken och det är bra.
Seminariet hölls i en liten lokal, som var mer än fullsatt. Åhörare fick stå utanför och lyssna via högtalare. Barbro Engman tog det som ett tecken på att bostadspolitik nu håller på att växa till en viktig valfråga. När Hyresgästföreningen fick kritik från åhörare för att inte ha varit tillräckligt aktiv på plats, när Botkyrkabyggen sålde en del av sina lägenheter för att ha råd att renovera, svarade hon:
– Det är klart att vi måste vara på plats. Absolut! Men vi kan skrika oss till döds om inte politiken ser att det här är inte bara kan vara en fråga för marknaden. Det handlar om marknadsförutsättningar, skatter, avgifter, momsregler, lagar om inflytande, som vi också måste påverka.
Hela debatten finns filmad och kan ses här.