Annons

Renoveringen i Husby skjuts upp

Stockholm Svenska Bostäder har beslutat att avvakta med upprustningen av det så kallade referenskvarteret i Husby, i Stockholm.

– Vi ska först ha samråd med hyresgästerna och Hyresgästföreningen, säger Per Ollas, bolagets projektchef för Järvalyftet.

Han tror knappast att renoveringsarbetet på Trondheimsgatan kommer igång före sommaren.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

– Det blir nog svårt. Men jag hoppas att det startar så fort som möjligt, säger han.

Företaget hade tänkt börja renovera den 1 februari.

– Men det gällde bara det hus som stått tomt sedan det brann där för ett par år sedan. För de övriga husen i referens-kvarteret fanns inga sådana planer från den 1 februari, säger Per Ollas.

Läs ocksåAnn-Christins saker försvann – värden lyckas inte ta reda på vad som hänt: ”Vi har ingen aning”Ann-Christin Hartelius

Den informationen verkar inte nått fram till alla Husbybor tidigare.

– Nej, det har tyvärr spridits en del felaktiga uppgifter, menar Per Ollas.

Annons

I måndags kväll bildades en samrådsgrupp som ska förhandla med Svenska Bostäder om renoveringen. Den leds av Jan Hanspers från Hyresgästföreningen Stockholm och där ingår över sex av de boende i referenskvarteret.

Läs ocksåVärden slängde deras persienner i renoveringen – nu får de rätt till nyaTre personer framför ett fönster i ett vardagsrum: En medelålders man, en yngre kvinna och en äldre kvinna.

– Vi vill ha med de som är direkt berörda, för de vet bäst hur de vill ha det, säger Jan Hanspers.

Hyresgästerna har hittills varit mycket upprörda över de omfattande planer på rivning och renovering som Svenska Bostäder har i referenskvarteret och de kraftiga hyreshöjningar det kommer att medföra.

Men ilskan har varit minst lika stor över att de känt sig överkörda av bolaget.

Per Ollas är inte förvånad över reaktionerna.

–Nej, så blir det alltid vid så stora ombyggnader. Men man ska komma ihåg att referenskvarteret är kopplat till att förändra hela Järvaområdet. Vi är övertygade om att våra planer för regeringskvarteret är de bästa och hoppas att det ska bli modell för Järvalyftet i stort.

Annons

Den 15 februari ska det första samrådsmötet mellan hyresgäster och Svenska Bostäder hållas.
Hur kommer samtalstonen att bli med tanke på det som hänt i vinter?

– Jag hoppas verkligen att den blir bra. Vi vill få en chans att berätta i detalj hur vi har tänkt och hoppas att vi sedan ska föra konstruktiva diskussioner.

Kommer ni verkligen att lyssna på de boendes åsikter?

– Ja, absolut. Sedan är det förstås inte säkert att vi blir överens om allting. Men målet är att hela området ska bli bra för de boende, säger Per Ollas.

Läs också Politiker duckar beslut om omstridd renovering: ”Ett enormt svek” Unika beslutet stoppade helkaklade badrum – värden behåller möjlighet att överklaga Unikt beslut stoppar helkaklat badrum och klinkergolv hos Mohamed: "En stor seger"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.