Annons

Renoveringen i Husby skjuts upp

Stockholm Svenska Bostäder har beslutat att avvakta med upprustningen av det så kallade referenskvarteret i Husby, i Stockholm.

– Vi ska först ha samråd med hyresgästerna och Hyresgästföreningen, säger Per Ollas, bolagets projektchef för Järvalyftet.

Han tror knappast att renoveringsarbetet på Trondheimsgatan kommer igång före sommaren.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det blir nog svårt. Men jag hoppas att det startar så fort som möjligt, säger han.

Företaget hade tänkt börja renovera den 1 februari.

– Men det gällde bara det hus som stått tomt sedan det brann där för ett par år sedan. För de övriga husen i referens-kvarteret fanns inga sådana planer från den 1 februari, säger Per Ollas.

Läs ocksåBeslut på årsmötet: extra stöd till hyresgäster inför renoveringarProtester mot hyreshöjande renoveringar i Bergsjön tidigare i år. Nu har Hyresgästföreningen i Västra Sverige bestämt att utse ombyggnadsansvariga i alla sina 13 föreningsområden.

Den informationen verkar inte nått fram till alla Husbybor tidigare.

– Nej, det har tyvärr spridits en del felaktiga uppgifter, menar Per Ollas.

Annons

I måndags kväll bildades en samrådsgrupp som ska förhandla med Svenska Bostäder om renoveringen. Den leds av Jan Hanspers från Hyresgästföreningen Stockholm och där ingår över sex av de boende i referenskvarteret.

Läs ocksåLars renoverade lägenheten – tvingas flytta och riskerar att krävas på en halv miljonLars Friberg

– Vi vill ha med de som är direkt berörda, för de vet bäst hur de vill ha det, säger Jan Hanspers.

Hyresgästerna har hittills varit mycket upprörda över de omfattande planer på rivning och renovering som Svenska Bostäder har i referenskvarteret och de kraftiga hyreshöjningar det kommer att medföra.

Men ilskan har varit minst lika stor över att de känt sig överkörda av bolaget.

Per Ollas är inte förvånad över reaktionerna.

–Nej, så blir det alltid vid så stora ombyggnader. Men man ska komma ihåg att referenskvarteret är kopplat till att förändra hela Järvaområdet. Vi är övertygade om att våra planer för regeringskvarteret är de bästa och hoppas att det ska bli modell för Järvalyftet i stort.

Annons

Den 15 februari ska det första samrådsmötet mellan hyresgäster och Svenska Bostäder hållas.
Hur kommer samtalstonen att bli med tanke på det som hänt i vinter?

– Jag hoppas verkligen att den blir bra. Vi vill få en chans att berätta i detalj hur vi har tänkt och hoppas att vi sedan ska föra konstruktiva diskussioner.

Kommer ni verkligen att lyssna på de boendes åsikter?

– Ja, absolut. Sedan är det förstås inte säkert att vi blir överens om allting. Men målet är att hela området ska bli bra för de boende, säger Per Ollas.

Läs också Ekparkett i köket - lyx eller standard? Ingrid stred för sin plastmatta Elena klagade på mögel i fem år – nu vill Rikshem höja hyran för att fixa hennes badrum Planerar storrenovering – vägrar dialog med hyresgäster: ”En oro hos alla jag pratat med”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.