Annons

Rikshem satsar på tryggare bostadsområden

Jämtland Rikshems satsning "Trygghetskollen" är i full gång i sju städer i landet. I Östersund, Umeå och Luleå är 550 personer anmälda. Deras uppgift är att genom en knapptryckning markera otrygga platser.
En bild på Rikshems gps-knapp som används i projektet Trygghetskollen.
Foto: Rikshem
550 personer i Norrland har anmält sig till projektet Trygghetskollen. Genom en gps-knapp ska de markera otrygga platser i bostadsområden.

Totalt 1 200 personer har anmält sig till Rikshems satsning ”Trygghetskollen” som just nu pågår i sju städer i landet. Syftet är att förbättra tryggheten i bostadsområden, med hjälp av en gps-knapp.
– Som bostadsbolag så är det viktigt för oss att våra hyresgäster känner sig trygga. Det är jättekul att så många har anmält sig, säger Anna-Karin Eriksson, regionchef norra Sverige, Rikshem.

Rikshem har idag cirka 6 100 lägenheter i Norrland. I Östersund, Umeå och Luleå, som är tre av de sju utvalda städerna, har totalt 550 personer anmält sig för att delta i Trygghetskollen. Projektet pågår mellan den 30 september och 20 oktober och det är främst hyresgäster som har anmält sig.

Läs ocksåVandrar tillsammans för ökad botrygghet: "Minskar fördomar mot socialtjänsten"Hyresgästen Hans Nilsson fick påhälsning av Mia Schagerholm, uthyrare på Bengtsforshus, Diana Rörström, förtroendevald, Mia Kjellsson, folkrörelseutvecklare på Hyresgästföreningen, Bachir Sulaiman, som jobbar med arbete- och integration, samt Olle Vister, fältsekreterare på Bengtsfors kommun.

Invånarna har fått varsin gps-knapp som de ska hålla in i tre sekunder varje gång de vill markera ett otryggt område. Platsen markeras då på en karta via en app som sedan Rikshem ska göra en kartläggning på.

Porträtt på Anna-Karin Eriksson, regionchef för norra Sverige, Rikshem.
Anna-Karin Eriksson, regionchef för norra Sverige, Rikshem.

Hur har det gått hittills?
– Vi ser att det är mycket rörelse och aktivitet. Det finns ett stort intresse i det här projektet vilket vi på Rikshem är oerhört glada över, säger Anna-Karin Eriksson.

Annons

En otrygg plats kan exempelvis vara ett buskage som behöver klippas ner, eller gatubelysningar som behöver förstärkas. Nästa vecka ska Rikshem börja se över resultatet av kartläggningen.
– I första skedet handlar det om var människor känner sig otrygga. Utifrån det resultatet så får vi se över vilka områden det handlar om och vad vi som fastighetsägare kan göra utifrån våra behörigheter. Vi kommer även samarbeta med kommuner och lokala aktörer för att tillsammans kunna öka tryggheten i bostadsområden, säger Anna-Karin Eriksson.

Läs ocksåRikshem tog bort staketet runt Evas uteplats – orolig för att blommorna inte ska klara snöröjningen

Hur vet ni vad som bör åtgärdas på de platser som markerats?
– Är det till exempel 20 personer som har tryckt på knappen på en viss plats så kommer vi skicka ut enkäter till dem för att få in mer information om vad som upplevdes otryggt just där.

Trygghetskollen är en slags påbyggnad av Rikshems tidigare trygghetsanalyser som bolaget har gjort i samarbete med stiftelsen Tryggare Sverige.
– Vi tar ett kliv in och gör omgivningen mer delaktig. Vi sätter fokus på frågan att förbättra tryggheten på platser där våra invånare tycker att det finns förbättringspotential.

Annons

Trygghetskollen genomförs i Östersund, Umeå, Luleå, Helsingborg, Kalmar, Norrköping, och Västerås.

Läs ocksåHemlös dömd till fängelse – tog sig in i tom lägenhet: "Vad ska man göra – ska man dö?"Krossat glas med blod på fönsterkarmen och två hander i handfängsel där en hand är i ett bandage med blod på.
Läs också Beordrade attack med handgranat – nu kan hyresgästen tvingas ut: ”Sprider otrygghet” Främmande män har adress i lägenheten – Josef anmäler men ingen hjälper

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.