Annons

Risk för att nya bostäder står tomma

Nyheter Dagens ambitiösa byggmål sattes upp i en situation med rekordhögt flyktingmottagande. Men bara på ett år har Sverige bytt ben i flyktingpolitiken – och nu varnar demografen Maria Pleiborn för att många nya lägenheter kan komma att byggas i onödan.
Foto: WSP, Wikipedia
Maria Pleiborn är demograf och rådgivare på WSP.

I många år satt stora delar av byggbranschen med armarna i kors medan en svår bostadsbrist blev allt värre. I dag byggs det för glatta livet. Bara i fjol färdigställdes närmare 46 000 lägenheter – det största tillskottet sedan 1992.

Nu höjs ett varningens finger för att det kanske går för fort. I ett debattinlägg på Bostadspolitik.se frågar sig Maria Pleiborn, demograf på WSP, om de bostäder vi bygger i dag snart kommer att stå tomma.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Orsaken till hennes oro att dagens byggambitioner bottnar i ett scenario där vi tar emot väldigt många fler flyktingar än vad som tidigare var normalt. Men det senaste dryga året har debatten ändrat kurs och flyktingpolitiken har tagit en mer restriktiv hållning. Och med ett mindre antal nyanlända människor bör rimligen även byggmålen skrivas ner, resonerar hon.

– Det är jättebra att man bygger och visst råder det bostadsbrist. Men jag är väldigt skeptisk till beräkningar som görs med det svåra underlaget som vi har i dag – det går helt enkelt inte att göra prognoser på politik, säger hon till Hem & Hyra.

I takt med att Sverige har ändrat flyktingmottagandet har befolkningsprognoserna skrivits ner kraftigt. Samtidigt har Boverkets tidigare siffror om att det behövs 710 000 bostäder fram till år 2025 blivit en etablerad sanning i den politiska retoriken, berättar hon.

Läs ocksåKommunens känga till regeringen: ”Orimligt att bli lämnad så ensam”Lorents Burman (S) och en bild över Northvolt.

– I nästan i varenda inbjudan till Almedalen läser jag att vi måste bygga drygt 700 000 nya bostäder. Det har blivit till en slags sanning, fast det är fel. Hela samhällsbyggnadsprocessen har kommit att handla om att bygga bostäder, inte att bygga ett samhälle. Det är farligt.

Annons

Något som ytterligare försvårar planering av nya bostäder är kommunplaceringen – och att nyanlända har en tendens att flytta från platsen där de först fick ett boende. Kommunerna har bara skyldighet att stötta dem under två år, och efter fem år bor i snitt bara hälften av de nyanlända kvar i kommunen där de bokfördes.

– Det ser vi i stor utsträckning i dag. Många rör på sig efter ett tag, när man ser att det finns bättre förutsättningar någon annanstans, säger Maria Pleiborn.

Läs ocksåMögliga skrubbar och källarrum utan brandskydd – här är batteriboomens baksidaEn barnsäng i en vindsskrubb utan fönster, ett nedgånget hus och en madrass mitt i ett kök.

Redan i dag kan man skönja en minskad efterfrågan av nya, dyra bostäder. I till exempel Uppsala är det inte jättelätt att hyra ut dyrare bostäder, berättar hon.

– På vissa håll i landet behöver man ingen kötid alls för att hyra en nyproducerad bostad. Så det råder definitivt inte bostadsbrist på nyproduktion i hela landet.

Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder har inte hunnit läsa Maria Pleiborns debattartikel, men delar till viss författarens resonemang.

Annons

– Hyresgästföreningen är också tveksam till talet 700 000. Men oavsett om det är 400 000 eller 500 000 lägenheter som behövs så behöver det byggas nu.

Därtill tycker Marie Linder att två viktiga frågor får allt för lite plats i dagens bostadsdebatt.

– Hur håller vi i ett långsiktigt byggande och hur får vi till en kostnadsbild på nyproduktionen så att människor med vanliga inkomster kan efterfråga att bo där?

Läs också 95-årig kvinna störde grannarna – fick kontraktet uppsagt: "Stor påfrestning" Så lockar hyresvärdar med rabatt på hyran - Alexandra betalar mer än grannen Trädgårdsexperten John Tizzard: "Gräsmatta vid hyreshuset räcker inte längre"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.