Annons

Rosenön säljs – 26 anställda får gå

Nyheter Hyresgästföreningen säljer konferensanläggningen Rosenön till en hemlig privatperson. 26 anställda blir av med sina jobb. Anläggningen ska inte drivas vidare.
Köparens namn, liksom köpesumman är enligt köpeavtalet hemliga uppgifter ännu så länge, men enligt vad Hem & Hyra erfar är det IT-entreprenören Niklas Zennström, grundare till framgångsrika bolag som Skype och Kazaa, som tänker göra om Rosenön till sin privatbostad. 
Klart är i alla fall att köparen inte tänker driva konferensanläggningen vidare. Hyresgästföreningens ordförande Barbro Engman har inga synpunkter på det.
­– Vi har enbart funderat på vad som är bäst för Hyresgästföreningens medlemmar. Det är inte vårt kärnuppdrag att stå för den typ av risker som en konferensanläggning innebär. Även om den går med vinst nu, har det funnits perioder när den har gett underskott.
 
Hyresgästföreningen köpte Rosenön av LKAB år 1979. Från början hölls många interna konferenser och utbildningar där, men numera står Hyresgästföreningen för mindre än 10 procent av bokningarna, enligt Barbro Engman.
Anläggningen ligger på en egen ö och har 94 rum, restaurant, konferenslokaler, spa-anläggning, med mera. 26 personer är fast anställda, fler har tillfälliga anställningar och dessutom arbetar cirka 15 personer med städning och spa-behandlingar på entreprenad.
Ghita Öhman, som är fackligt förtroendevald för Hotell- och Restauranganställdas förbund på Rosenön, berättar att stämningen är väldigt dämpad nu.
– Det blir en stor omställning för många. Några har jobbat här sedan Hyresgästföreningen köpte Rosenön. Jag tycker att man sviker sitt arbetsgivaransvar när man inte ser till att anläggningen drivs vidare. 
 
När det i våras blev känt att det fanns en spekulant på Rosenön gick några anställda ihop, skaffade finansiärer och lade ett bud på anläggningen.
– Men de tyckte inte att de fick något gehör alls, det kändes kört från början, säger Ghita Öhman.
Haninge kommun kommer också att påverkas i och med att arbetstillfällen försvinner och besöksströmmar upphör. Tommy Lundin (fp), som är ordförande i stadsbyggnadsnämnden, säger att det blir en relativt stor förändring när en stor konferensanläggning försvinner.
– Vi har varit tacksamma för den verksamhet som har funnits där och jag hoppas att ön blir tillgänglig i någon form framöver. 
Rosenön Konferens & Spa gjorde förra året en vinst på drygt två miljoner kronor och hade ett taxeringsvärde på 22 miljoner kronor, enligt Hyresgästföreningens årsredovisning för 2007.
Verksamheten kommer att drivas vidare under hösten och den nya ägaren tar över i januari.
 

Annons
Läs också Tänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär Var fjärde ung vuxen bor kvar hos föräldrarna - de flesta mot sin vilja Regionkontor flyttar till brokig stadsdel: ”Vi ska vara där folk är” Nu slipper Maksym och Valentyna bo i chefens barack: ”Mycket bättre att ha ett eget boende” Värd vill höja 10,6 procent – "Folk är oroliga att inte klara det" Han ska kämpa för världens hyresgäster - ny generalsekreterare från Malmö: "Omtumlande"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.