HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Så långt räcker regeringens miljardsatsning

Nyheter Regeringen satsar en miljard per år fram till 2019 för att miljonprogrammet ska kunna rustas upp utan att hyrorna skenar. Men frågan är hur långt pengarna egentligen räcker.

Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder är positiv till stödet.

– Men med tanke på det omfattande renoveringsbehov som finns kommer det att krävas fler insatser för att skapa en rejäl förändring, säger hon.

Läs ocksåMaktskifte stoppar ombildningar i GöteborgHyresgästföreningen har i flera år protesterat högljutt mot planerna på att ombilda tusentals kommunala hyresrätter till bostadsrätter. Tarja Jokinen i Hjällbo är en av de hyresgäster vars hus varit till salu.

Pengarna ska locka fastighetsägare att göra omfattande renoveringar som annars inte hade blivit av. Åtgärderna måste leda till energieffektivisering och får inte leda till chockhöjda hyror.

– Stödet ska kopplas till framtida hyresnivåer så att människor inte ska tvingas lämna sitt hem efter renoveringen, sa Vänsterpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson till SVT Nyheter när hon tillkännagav satsningen.

Men för dem som bor i de berörda lägenheterna innebär budgetförslaget förmodligen inte mycket mer än att de slipper höga hyreshöjningar för åtgärder som gör deras hus mer klimateffektiva. Stambyten och nya balkonger kommer att finansieras som i dag – ofta med höjda hyror.

Läs ocksåSå påverkas du som hyresgäst av budgeten i GöteborgÖkad byggtakt och bättre skydd för renovräkning ingår i Göteborgs nya budget, utformad av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

– Här har man en möjlighet att göra satsningar på marginalen utan att det ska leda till för höga hyreshöjningar, säger Chris Österlund, chef för enheten ekonomi och finans på de allmännyttiga bolagens branschorganisation Sabo.

Dessa satsningar ”på marginalen” handlar bland annat om förbättrad isolering, en åtgärd som på kort och medellång sikt kan vara svår att räkna hem ekonomiskt.

– De andra åtgärderna kommer företagen att ta ansvar för, säger Österlund och lägger till att en renovering av miljonprogramsområden fortfarande kan leda till höjda hyror. Hur stor höjningen blir beror på en rad faktorer.

Läs ocksåSmåbarnspappan Khaled tvingas betala för dubbla renoveringar: "Det finns folk som gråter"Många i området runt Siriusgatan pratar begränsad svenska, eller ingen alls. Khaled Arouf, som själv talar arabiska, har pratat med grannar som inte vet hur de ska kunna uttrycka invändningar mot fastighetsägarens planer. ”Folk är ibland rädda. De kommer från hemländer med massa problem. De tror fortfarande att de inte får säga nej. Det försöker vi säga till Familjebostäder, att det här kommer att påverka hela samhället här. Men ingen har lyssnat.”

Branschorganisationen Fastighetsägarna är inne på samma linje. Renoveringspengen innebär i praktiken ingenting.

– En energieffektivisering är inget som höjer bruksvärdet och kan alltså inte heller leda till höjda hyror, säger vd:n Reinhold Lennebo. Den enda effekten är att det är orättvist mot fastighetsägare som redan har renoverat.

– Man gör helt fel när man premierar dem som inte har renoverat, säger han och lägger till att det finns en risk att fastighetsägare skjuter renoveringar på framtiden ännu längre i förhoppningen att stödet ska bli ännu större.

Överenskommelsen mellan regeringen och Vänsterpartiet innebär en fördubbling av den tidigare föreslagna nivån och bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) säger att satsningen ingår i ett paket som är den största satsningen på bostäder på mycket länge.

Men hur långt räcker egentligen en miljard kronor om året i tre år? Som en jämförelse har allmännyttan i Göteborg budgeterat 1,25 miljarder för underhåll och renoveringar under året – och då renoveras långt ifrån alla deras miljonprogramslägenheter. Dessutom står miljonprogramsfastigheterna som ägs av allmännyttan i Göteborg bara för ungefär fem procent av landets bestånd.

En snabb överslagsräkning ger att satsningen bara är en bråkdel av renoveringsbehovet i landet. Boverket har kommit fram till samma slutsats: Hur mycket renoveringen av miljonprogramsfastigheter kommer att kosta är svårt att beräkna, men har uppskattats till 300 till 500 miljarder kronor.

Eller som branschorganisationen Fastighetsägarnas vd Reinhold Lennebo säger:

– Det är symbolpengar, det är väldigt lite och löser inte renoveringsproblematiken. Man vill visa att man tar bostadsfrågan på allvar, men tar inte alls itu med de bakomliggande problemen.

Läs också Vattnet avstängt hos Cristian och Rebecca – omröstning fick avgöra startdatum för akuta åtgärden Håkan och Tinnas värd sänker hyrorna och ska betala tillbaka 774 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.