Annons

Så långt räcker regeringens miljardsatsning

Nyheter Regeringen satsar en miljard per år fram till 2019 för att miljonprogrammet ska kunna rustas upp utan att hyrorna skenar. Men frågan är hur långt pengarna egentligen räcker.

Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder är positiv till stödet.

– Men med tanke på det omfattande renoveringsbehov som finns kommer det att krävas fler insatser för att skapa en rejäl förändring, säger hon.

ANNONSLånestrategier för hyresgäster

Pengarna ska locka fastighetsägare att göra omfattande renoveringar som annars inte hade blivit av. Åtgärderna måste leda till energieffektivisering och får inte leda till chockhöjda hyror.

– Stödet ska kopplas till framtida hyresnivåer så att människor inte ska tvingas lämna sitt hem efter renoveringen, sa Vänsterpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson till SVT Nyheter när hon tillkännagav satsningen.

Men för dem som bor i de berörda lägenheterna innebär budgetförslaget förmodligen inte mycket mer än att de slipper höga hyreshöjningar för åtgärder som gör deras hus mer klimateffektiva. Stambyten och nya balkonger kommer att finansieras som i dag – ofta med höjda hyror.

Läs ocksåMinusbudget på tio miljoner klubbad i StorgöteborgHyresgästföreningen region Västra Sverige har haft höstfullmäktige och antagit budget och verksamhetsplan för 2024 och 2025.

– Här har man en möjlighet att göra satsningar på marginalen utan att det ska leda till för höga hyreshöjningar, säger Chris Österlund, chef för enheten ekonomi och finans på de allmännyttiga bolagens branschorganisation Sabo.

Dessa satsningar ”på marginalen” handlar bland annat om förbättrad isolering, en åtgärd som på kort och medellång sikt kan vara svår att räkna hem ekonomiskt.

Annons

– De andra åtgärderna kommer företagen att ta ansvar för, säger Österlund och lägger till att en renovering av miljonprogramsområden fortfarande kan leda till höjda hyror. Hur stor höjningen blir beror på en rad faktorer.

Läs ocksåUlf och Charlotta la 1 miljon ur egen ficka på sitt kök – nu vill värden riva ut det

Branschorganisationen Fastighetsägarna är inne på samma linje. Renoveringspengen innebär i praktiken ingenting.

– En energieffektivisering är inget som höjer bruksvärdet och kan alltså inte heller leda till höjda hyror, säger vd:n Reinhold Lennebo. Den enda effekten är att det är orättvist mot fastighetsägare som redan har renoverat.

– Man gör helt fel när man premierar dem som inte har renoverat, säger han och lägger till att det finns en risk att fastighetsägare skjuter renoveringar på framtiden ännu längre i förhoppningen att stödet ska bli ännu större.

Överenskommelsen mellan regeringen och Vänsterpartiet innebär en fördubbling av den tidigare föreslagna nivån och bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) säger att satsningen ingår i ett paket som är den största satsningen på bostäder på mycket länge.

Men hur långt räcker egentligen en miljard kronor om året i tre år? Som en jämförelse har allmännyttan i Göteborg budgeterat 1,25 miljarder för underhåll och renoveringar under året – och då renoveras långt ifrån alla deras miljonprogramslägenheter. Dessutom står miljonprogramsfastigheterna som ägs av allmännyttan i Göteborg bara för ungefär fem procent av landets bestånd.

Annons

En snabb överslagsräkning ger att satsningen bara är en bråkdel av renoveringsbehovet i landet. Boverket har kommit fram till samma slutsats: Hur mycket renoveringen av miljonprogramsfastigheter kommer att kosta är svårt att beräkna, men har uppskattats till 300 till 500 miljarder kronor.

Eller som branschorganisationen Fastighetsägarnas vd Reinhold Lennebo säger:

– Det är symbolpengar, det är väldigt lite och löser inte renoveringsproblematiken. Man vill visa att man tar bostadsfrågan på allvar, men tar inte alls itu med de bakomliggande problemen.

Läs också Förre fackordföranden rasar mot fackförbundets lyxrenovering av hans hyreshus: "Gör ont i mitt hjärta" Forskare: Störningar får flest att flytta vid renoveringar Görans och Mona-Lis vardagsrumstak rasade ner i lägenheten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.