Annons

Din nya hyra i södra Norrland

Jämtland Nu är alla hyreshöjningar från 1 januari i Jämtland och Västernorrland färdigförhandlade. Se hela listan här.
Även årets hyreshöjningar blev relativt låga och har hittills inte hamnat över en procent. Men de flesta av de bostadsbolag som höjer hyrorna under våren återstår att förhandla.

Årets hyreshöjningar i södra Norrlands allmännyttor har hittills hamnat på låga nivåer, max en procent.

Det följer också landets hyreshöjningar som i snitt även dem hållit sig under procenten. Efter en halv miljon förhandlade hyror låg den genomsnittliga höjningen på 0,76 procent för hyresgäster i allmännyttan och 0,95 procent för dem med privat hyresvärd som enligt avtal förhandlar med Hyresgästföreningen.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

– De avtal vi träffats hittills anser vi vara på en rimlig nivå. Vi ska komma ihåg att många familjer och ensamstående har små marginaler och för dem kan en liten hyreshöjning få stora konsekvenser, säger förhandlingschef på Hyresgästföreningen Erik Elmgren, i ett pressmeddelande.

– Hyresnivåerna har även betydelse för samhällsekonomin. Tillsammans betalar hyresgästerna 115 miljarder varje år och för varje procent som hyran höjs minskar köpkraften med 1 miljard. Det är pengar som sannolikt skulle göra större nytta om de gick till andra delar av ekonomin än till enbart fastighetsägare, som under senare år har gjort rekordvinster, säger Erik Elmgren.

Inför 2018 har fastighetsägarna i landet lämnat in yrkanden som är väsentligt högre i jämförelse med året innan, 2,8 procent för allmännyttan och 2,51 procent för de privata fastighetsägarna.

Annons
Läs ocksåTommy får delvis rätt – staten får inte chockhöja hyran för statartorpetBilden är ett montage av två bilder. Den visar Tommy Bordon, och det statartorp hans familj bor i.

– Det är höga yrkanden som inte speglar det verkliga behovet. Med rekordstora vinster och fortsatt låga räntor bör det innebära återhållsamma hyresjusteringar nästa år.

I södra Norrland har yrkanden från allmännyttorna legat i snitt runt cirka 2,2 procent och cirka 2,6 för privata.

Allt fler allmännyttor väljer att förskjuta förhandlingsperioden längre fram på året. Härnösandshus avtalade i år om ett 15 månaders avtal med start från 1 januari och en höjning på 0,97 procent. Nästa eventuella höjning kommer alltså att ske tidigast 1 april 2018.

Läs ocksåSå mycket höjer halländska värdar hyran 2024 – hela listanEtt hyreshus i bakgrunden och sedlar och mynt i förgrunden i ett sammansatt collage.

– Årets förhandlingar med Hyresgästföreningen har genomförts i en konstruktiv anda, säger vd för Härnösandshus, Göran Albertsson.

Annons

– Härnösandshus har under de senaste åren lyckats öka det planerade underhållet. Överenskommelsen för 2018 innebär att vi kan behålla vårt underhåll på samma nivå.

Förhandlingen med Övikshem förlöpte inte lika friktionsfritt. När parterna inte kom överens slutade det med en medling i HMK, Hyresmarknadskommittéen, ett medlingsorgan som parterna kan vända sig till när de kör fast.
Båda accepterade medlingsbudet på 0,95 procents höjning. En procent lägre än vad bostadsbolaget från början ville höja med.
Men Hyresgästföreningens förhandlare Krister Häggling var ändå inte helt nöjd.
– Jag tycker att vi hade mycket goda argument för att hålla hyresökningen på en låg nivå och för att Övikshem skulle se skäl att begära lägre nivåökning av sina hyresgäster, säger Häggling till Hem & Hyra.

Fakta: Hyresförhandlingar 2018 södra Norrland
Västernorrland
Allmännyttor Höjning 2018 Från Höjning 2017
Övikshem 0,95% januari 0,61%
Härnösandshus 0,97% januari (- april 2019) 0,61%
ÅFA ej klart maj 0,88%
Solatum 0,75% april 0,92%
Timråbo ej klart april 0,63%
Krambo 0,30% april 0,99%
Mitthem ej klart april 0,58%
Privata hyresvärdar
Balder ej klart april 0,58%
FÄF* 0,30% april lika som allm.nytt. på resp ort
Jämtland
Allmännyttor Höjning 2018 Från Höjning 2017
Krokomsbostäder 0,90% januari 0,65% snitt
Bergs Hyreshus 0,95% januari 0,75%
Östersundshem 1,00% februari 0,70%
Årehus 0,9% snitt januari 0,60%
Bräcke kommun ej klart april 0,70% + 0,75% i april
Ragunda hyreshus ej klart juni 0,80%
Strömsunds Hyresbostäder ej klart april 0,66%
Härjegårdar ingen höjning 0,90%
Landstingsbostäder Östersund ej klart april 0,70%
Privata hyresvärdar
Rikshem 0,89% januari ingen förhandling
FÄF* 0,89% januari 0,60%

*FÄF är förkortning för Fastighetsägarna som förhandlar för många privata värdar

Läs också Medlare ska få fart på hyresförhandlingarna: "Komplicerat" Hyr för en spänn – ett erbjudande som inte gick hem: "Stolt att vi försökte" Bostadsbolag i kommun med fattiga invånare vill ha rekordstor höjning av hyran

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.