Annons

Så mycket höjs hyrorna i Mjölby

Mjölby Hyrorna hos Bostadsbolaget i Mjölby höjs med 2,15 procent vid nyår. Hyresgäster som bor i bolagets nybyggda lägenheter får en lägre höjning.
Foto: Jenny Knutsson
Bostadsbolaget i Mjölby höjer hyrorna med i genomsnitt 2,15 procent.

Det krävdes tre förhandlingstillfällen innan kommunägda Bostadsbolaget i Mjölby och Hyresgästföreningen kunde komma överens om nästa års hyror. Ingen av parterna vill uppge hur mycket Bostadsbolaget begärde från början, men resultatet av förhandlingen blev att kallhyrorna höjs med 20,50 kronor per kvadratmeter och år och varmhyrorna med 21,50. Det innebär en höjning med 2,15 procent i genomsnitt och att en lägenhet på 70 kvadratmeter med varmhyra blir 125 kronor dyrare i månaden.

— Så mycket kan jag säga att vårt utgångsyrkande var högre än vad resultatet blev. Vi får titta på var vi kan minska på underhållet, säger Bostadsbolagets ekonomichef Jonas Haage.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Enligt honom är det bland annat ökade taxebundna kostnader, personalkostnader, fastighetsskatt och nya avskrivningsregler som ligger bakom behovet av att höja hyrorna.

Är du nöjd med resultatet?

— Det är ju som sagt en förhandling. Men vi har haft ett gott förhandlingsklimat och vi tycker att det är positivt att vi lyckas komma överens lokalt, säger Jonas Haage.

Hyresgästföreningens förhandlare Erik Malmberg tycker att nivån är rimlig.

Annons
Läs ocksåSå blir din hyra 2019 i Östergötland

— Vi ältade ganska mycket fram och tillbaka. Det är klart att vi vill ha en så låg höjning som möjligt. Men vi kan inte pressa ner den så lågt att bolaget inte klarar att upprätthålla nivån på sin verksamhet. Det gäller att hitta den där balansen och det känns det som att vi har gjort här, säger Erik Malmberg.

Procentuellt blir höjningen ungefär lika stor som hos de kommunala hyresvärdarna i grannkommunerna Motala och Vadstena.

För hyresgäster som bor i kvarteret Rosenkammaren blir höjningen lägre, ungefär en tredjedel så stor jämfört med övriga beståndet.

Läs ocksåVarannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sigEn delad bild där den ena bilden är en kvinna som tittar bort. Den andra ett papper med texten inkasso.

— Vi har kommit överens om att höjningen ska vara 7,20 kronor per kvadratmeter och år där, säger Erik Malmberg.

Annons

Orsaken är att Rosenkammaren har så kallad presumtionshyra som baseras på vad det kostade att bygga lägenheterna i stället för hur det allmänna prisläget för en lägenhet med motsvarande läge och standard på orten ser ut, det vill säga det som kallas för bruksvärdeshyra.

— Efter 15 år ska presumtionshyra och bruksvärdeshyra harmoniera med varandra, men det kommer inte att hända om man höjer med samma procentsats rakt över år efter år. Rosenkammaren har hyror som egentligen ligger långt över bruksvärdet i dag, säger Erik Malmberg.

Hyreshöjningen träder i kraft från 1 januari 2019 och berör cirka 2 600 lägenheter.

Läs också Barbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen" Hyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyror Uppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.