Annons

Så ska hyran förhandlas – Hyresgästföreningen överens med värdarna

Nyheter Till nästa års hyresförhandlingar kan det vara sluttjafsat om vilka faktorer som ska bestämma hur stor hyreshöjningen blir. Tillsammans med värdarnas organisationer har Hyresgästföreningen slutit en överenskommelse om vad man egentligen ska förhandla om.
pengar
Foto: Getty
Så ska hyran förhandlas. Nu har Hyresgästföreningen, Sveriges allmännytta och Fastighetsägarna kommit med gemensamma riktlinjer om vad som ska styra de lokala hyresförhandlingarna.

”Vi är inte ens överens om vad vi ska förhandla om”. Ungefär så brukar det låta när förhandlingar om den årliga hyreshöjningen kört fast.

Värdarna argumenterar med att hyrorna måste höjas för att underhållsbehovet är stort och hyrorna är låga. Hyresgästföreningen svarar att underhåll ingått i hyran under alla år och anser värden att hyrorna är får låga ska det prövas utanför de årliga förhandlingarna, som ska reglera kostnadshöjningar för till exempel värme, räntekostnader och personalens löner.

ANNONSLånestrategier för hyresgäster

Värdarna hävdar att Hyresgästföreningen kommer till förhandlingsbordet med argument som ”hyresgästerna har dåligt med pengar”. Det är en fråga att driva gentemot politiker, exempelvis att bostadsbidragen borde höjas, och inte vid hyresförhandlingarna, anser värdarna.

Faktorerna som ska bestämma hyran

Nu har Hyresgästföreningen, tillsammans med Sveriges allmännytta och Fastighetsägarna, slutit en överenskommelse med vilka faktorer som ska ligga till grund för de årliga hyresförhandlingarna. Förhoppningen är helt enkelt att det ska bli färre trätor om vad man ska förhandla om.

Överenskommelsen innebär i korta drag att från och med förhandlingarna om 2023 års hyror ska:

Läs ocksåRegionkontor flyttar till brokig stadsdel: ”Vi ska vara där folk är”

• Parterna utgå från samma ekonomiska faktorer. Två reflekterar lokala förhållanden, som avgifter för el, värme, avfall, vatten och avlopp samt förvaltnings- och underhållskostnader. Tre faktorer är nationella: Räntor, Bruttonationalprodukt och Bruttonationalprodukt per capita samt inflation exklusive hyror.

• En nationell modell för mätning och värdering av förvaltningskvalitet ska tas fram. Exempelvis hur bra snöröjning och trappstädning fungerar.

Annons

• En konkret och gemensam modell för systematisk hyressättning ska tas fram. Det vill säga att en lägenhets egenskaper, exempelvis läge, ska få större genomslag på hyran. Inspiration hämtas från den så kallade Malmömodellen, som fått både ris och ros.

Läs ocksåNu slipper Maksym och Valentyna bo i chefens barack: ”Mycket bättre att ha ett eget boende”En tvådelad bild. Ena delen visar en äldre kvinna och en yngre man som står tätt intill varandra. och ler båda två. De är klädda i stövlar och handskar. Den andra delen visar gurkor.

• Bättre offentlig hyresstatistik. Nuvarande statistik ska fördjupas, förbättras och vara offentlig. Frågan har utretts två gånger av Boverket.

Hoppas på tryggare hyresmarknad

Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder är nöjd över att ha kommit överens med Fastighetsägarna och Sveriges allmännytta. Hon jämför överenskommelsen med industriavtalet på arbetsmarknaden, som brukar vara norm för den generella löneutvecklingen.

– Överenskommelsen skapar en tryggare hyresrättsmarknad, bättre förutsägbarhet och rimligare hyror. Vi är överens om hur spelplanen ska se ut, vad vi ska förhandla om. Sedan är det ändå lokala förhandlingar och förutsättningar som gäller. Är parterna på hyresmarknaden överens så minskar risken för politiska initiativ om att införa marknadshyror, säger hon.

Ni skriver till att den här överenskommelsen ska leda till fler bostäder. Hur ska det gå till?

– Om man skapar en spelplan där förutsättningarna är klara leder det till att fler vill satsa på att bygga hyresrätter.

Annons

Den så kallade Malmömodellen ska ligga till grund för en gemensam modell för systematisk hyressättning. Modellen kritiseras för att ha drivit upp hyrorna. Varför ska den vara förebild?

– Det finns säkert avigsidor med Malmömodellen. Men den är tydlig med att det görs en årlig justering av hyran utifrån kostnadsökningar, sedan ska förvaltningskvalitén avgöra hyreshöjningen. Malmömodellen har dessutom följt med stadens utveckling över tid.

Kommer hyresförhandlingarna är flyta smidigare nu?

– Ja, det tror jag även om vi fortfarande kommer ha olika syn i förhandlingarna. Tiden som frigörs kommer vi kunna använda för att jobba med hyrorna i nyproduktion och efter renovering, säger Marie Linder.

 

Läs också Värd vill höja 10,6 procent – "Folk är oroliga att inte klara det" Han ska kämpa för världens hyresgäster - ny generalsekreterare från Malmö: "Omtumlande" Kristin, 28 år, efterlyser fler unga efter ålderschocken: "Det var nästan ingen annan i min ålder"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.