Annons

Så skriver du för att få lägenheten

Dalarna Håll ordning på ord och stavning när du söker bostad i andra hand eller hos små privata hyresvärdar. Det är språkvetarens tips till Hem & Hyras läsare när du ska söka bostad.
Foto: Hanna Lundquist
Några av språkvetaren Hanna Lundquists tips på vad du bör tänka på när du skriver brev eller annons för att söka bostad.

Orden är viktiga när bostadsbristen är stor. Hem & Hyra kontaktade privata hyresvärdar i Mellansverige för att fråga vad utöver ekonomin som de tittar efter hos bostadssökande. Och det visar att ju mindre hyresvärden är, ju mer individuell bedömning görs. Hos små värdar, kan till exempel husdjur och rökning vara dig till last.

Hem & Hyra gick igenom annonser på Blocket för att se hur många som söker efter respektive hyr ut bostad och lät därefter språkkonsulten Hanna Lundquist gå igenom drygt 100 annonser i de sju länen Uppsala, Värmland, Örebro, Dalarna, Gävleborg, Västmanland och Södermanland för att kunna hjälpa läsarna att skriva bättre annonser och brev när de söker bostad.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Hon ser att i större universitetsstäder som Uppsala har folk större vana vid att söka bostad i andra hand, vilket märks på annonserna.
– De som söker bostad i Uppsala har genomgående skrivit utförligare och mer genomarbetade texter och har oftare bild med i annonsen, säger hon.

? Följ Hem & Hyra på Facebook så missar du inget

Annons

Det vanligaste ordet som lägenhetsletare beskriver sig själva med är skötsam. Därefter följer lugn, ordentlig och rök- och djurfri.

Läs ocksåKrossade ett fönster och orsakade brand i lägenheten: "Jag måste ha gått i sömnen"Ett bildmontage av en utbränd köksdel, en klocka och tabletter.

Hanna tipsar om andra sätt att beskriva sin person som kan göra att annonsen eller brevet sticker ut:
– Söker du en plats i ett kollektiv så berätta om du växt upp i en stor familj, det signalerar att du vet att man måste vara respektfull mot andra. I stället för att skriva att du är lugn så beskriv på vilket sätt, till exempel att du inte spelar hög musik eller har fester hemma.

Att lägga tid på formuleringarna och skriva lite längre, tror Hanna är bra.

Annons

– Jag tror att det alltid lönar sig att skriva litet längre, ett par rader räcker inte. Försök att göra det lätt för hyresvärden att välja just dig.

Läs ocksåNy lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"Montage med bild på pappersutskrift, en domarklubba och en man i yngre medelåldern framför Sergels torg i Stockholm.

Och glöm inte att låta någon annan läsa igenom din annons innan du lägger ut den på nätet:
– Den som beskriver sig själv som ordentlig, skötsam och studiemotiverad ska så klart inte ha några stav- eller skrivfel i sin lägenhetsannons, säger Hanna.

Läs också Värd nekade funktionsnedsatt kvinna att hyra – krävs på 150.000 för diskriminering Son ville ta över lägenhet när mamman dog – det här gäller: "Man ärver inte hyreskontrakt" Anki vägrade betala - då slapp hon hyreshöjningen: "Trodde inte det var sant"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.