HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Så slipper du bråk med grannen och värden i sommar

Nyheter Sommaren är till för alla. Här är dina regler och rättigheter angående rökning på balkongen, fotbollsskadade rutor, utomhuspooler och kokheta lägenheter.

Solens varma strålar öppnar möjligheter för en uppsjö härliga utomhusaktiviteter. Men många av dessa aktiviteter kan i sin tur leda till osämja i grannskapet.

För att du ska slippa hamna i bråk med hyresvärden eller damen i dörren intill reder Hem & Hyra härmed ut vad som är rätt och fel i sommarhettan.

Läs ocksåChocknota för rökande hyresgäst - krävs på 337 000 kronor: "Sinnessjukt"MKB, det kommunala bostadsbolaget i Malmö, kräver ytterligare en hyresgäst på ersättning för rökskador.

En vanlig fråga från barnfamiljer gäller om man får lov att sätta upp en studsmatta eller pool utanför huset.

Svaret är att det är fritt fram – om du har en egen uteplats. Annars måste du be fastighetsägaren om lov.

Tidigare har många värdar satt sig på tvären av rädsla att behöva betala eventuella skador orsakade av fukt eller olyckliga hopp.

Läs ocksåPojke föll sex meter när balkongen gav vika – hyresvärden dömd på nytt

En färsk dom i hyresnämnden gör klart att hyresgästen får montera såväl studsmattor som plaskpölar på sin egna lilla plätt, men måste också själv stå för konsekvenserna.

– Det är klart att det inte är hyresvärden som ska bestämma vad en hyresgäst har på sin klart avgränsade uteplats, säger Johan Pelling, hyresjuridisk chef på Hyresgästföreningen i region Mitt.

När det kommer till svenskarnas främsta sommarsport – grillning – finns inga särskilda bestämmelser i hyreslagen.

Läs ocksåPeter rökte inomhus i 20 år - striden om rekordkravet på 415 000 kronor är överStorrökaren Peter Dahlberg krävdes på rekordsumma för röksanering. Nu strider han mot bostadsjätten MKB.

Grundregeln är att man inte får utsätta grannarna eller omgivningen för störningar, även om många hyresvärdar har egna ordningsregler. Den som använder sitt eget goda omdöme har alltså möjlighet att tänja lite på de lokala bestämmelserna utan att riskera kontraktet.

I takt med att graderna klättrar utanför har även inomhustemperaturen en tendens att höjas. För många förvandlas den annars mysiga lägenheten under en period till en regelrätt bastu.

En generell tumregel är att det inte ska vara mer än 24 grader varmt inomhus. Om fastighetsägaren vägrar åtgärda problemet kan du vända dig till kommunens miljökontor, eftersom värmen kan innebära en olägenhet för hälsan.

Under kortvariga värmeböljor under sommaren får man som boende dock tillfälligt acceptera temperaturer upp till 28 grader.

Inte sällan bidrar hyresgästen själv ofrivilligt till att höja temperaturen, berättar Thorbjörn Belenos, energirådgivare i Kils kommun.

Värme stängs nämligen ute på samma sätt som kyla: genom stängda dörrar och fönster.

– Det stora problemet är fönster. Att ha stora fönster i söderläge är positivt på vår och höst eftersom det tillför värme, men på sommaren kan det bli omåttligt varmt. Då kan du försöka skugga fönstren med ljusa markiser. Att försöka skugga bort värmen innanför fönstret är en hopplös uppgift.

Vädra gör du med fördel först på kvällen. På morgonen stänger du sedan, för att behålla den svala luften i lägenheten.

Fakta: DETTA GÄLLER

Rökning:I de flesta lägenheter är det okej att röka på balkongen och uteplatsen. Undantaget är om man bor i hus anpassat för allergiker och/eller har särskilda villkor i hyresavtalet.

Skador vid bollekar:Om ett fönster går sönder vid exempelvis fotbollsspel på gården är det i regel utövaren som får ersätta hyresvärden för reparation.

Varmt inne:Inomhustemperaturen ska inte vara högre än 24 grader. Vid tillfälliga värmeböljor får man acceptera upp till 28 grader.

Grillning:Så länge du inte stör grannar eller omgivning finns inga bestämmelser i hyreslagen. Försök ändå att följa ordningsreglerna i huset, om det finns några. här finns öppning att diskutera med värden.

Studsmatta och pool:Håller du dig på en egen avgränsad uteplats är det fritt fram. På fastighetsägarens mark behöver du värdens tillstånd.

Källa: Hyresgästföreningen

Läs också Bodde nio månader i lägenheten – nu stämmer värden rökaren på 141 000 kronor Hyresvärd slarvade med deposition på 23 000 kronor – nya ägaren tvingas betala igen
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.